ČUDESNA ZVIJER

Pogledajte ovo neobično biće! Znate li o kojoj se životinji iz našeg Jadrana radi?

Neobične izrasline na leđima način su na koji se i brane od brojnih grabežljivaca
 Akvarij Pula

Akvarij Pula objavio je na Facebooku fotografiju jednog svog neobičnog stanovnika. Naime, tijekom rutinskog pregleda akvarija su u bazenu s vlasuljama vidjeli jednog predstavnika golih puževa Nudibranchia (latinski nudus - gol, grčki brankhia - škrge), latinskog naziva Spurilla neapolitana.

- Svoj neobičan izgled duguje mnogobrojnim mjehurastim leđnim izraslinama (takozvanih cerata) koje im, budući da imaju veliku površinu tijela, osiguravaju neprekidnu izmjenu plinova. Uz to, kožne izrasline neophodne su u obrani od brojnih grabežljivaca jer pomažu pri stapanju tijela s okolinom, a kod ove vrste one nalikuju lovkama smeđe vlasulje kojom se ujedno i hrani - napisali su iz Akvarija.

image
Akvarij Pula

Zanimljivo je da, ako se ovo neobično stvorenje hrani vlasuljom, kroz njegov probavni sustav prolaze i žarne stanice vlasulja koje se zatim skladište u kožnim izraslinama u svrhu obrane od grabežljivaca. Naime, iako je široko rasprostranjena vrsta u južnijim dijelovima Mediterana, tek su istraživanja iz 2016. godine utvrdila prisutnost Spurilla neapolitana i uz obale Jadranskog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:43