CRNE BROJKE

Ovi predivni sisavci umiru od gladi! Samo ove godine nastradalo ih je nevjerojatnih 841

Stručnjaci predlažu da država ponovno uvede posebne mjere zaštite koje su ukinute prije četiri godine
Lamantin
 Phil Lowe/Alamy/Alamy/Profimedia

Ove godine je u umrlo više lamantina nego ijedne druge godine otkako se na Floridi bilježe te brojke. Zašto umiru ti sisavci iz reda morskih krava? Uglavnom od gladi, piše Guardian.

Od prvog dana ove godine do 2. srpnja pronađen je 841 leš lamantina. To je za 11 više nego što je umrlo tijekom cijele 2013. godine, kada ih je ubilo otrovno cvjetanje algi. No, tada ih je 820 umrlo tijekom cijele godine, a ova još nije ni blizu svome kraju, pa se strahuje koliki će biti završni broj. Osim toga, sada se ne radi o nekoj katastrofi poput tog cvjetanja algi, pa je situacija zbog toga još i gora.

Lamantini jedu morsku travu, a nje više nema. Znanstvenici smatraju kako je uzrok nestanku trave onečišćenje mora. No, velikom broju smrti kumuju i brodovi. Tako su u susret tu s nekom plovilicom ove godine ubijena sigurno barem 63 lamantina. Najtužnije je što su prije u Kaliforniji oni bili strogo zaštićeni, no prije četiri godine situacija se poboljšala, pa su mnoge mjere njihove zaštite ukinute. Sada stručnjaci za zaštitu okoliša smatraju kako bi se vrsta ponovno trebala početi strogo štititi.

Službene procjene spominju oko 6300 lamantina koji žive u vodama Floride, što je oko 1300 više nego prije 30 godina, kad su bili najugroženiji.

Pogledajte kako izgledaju i kako se ponašaju ti sisavci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:34