BAKA KATICA

Ona sve daje za mačke: ‘Kad treba nešto sebi uzeti, nećka se i vrati na policu, jer nema novca‘

Živi u teškim uvjetima, hranu za čupavce kupi kad umirovljenici dobiju popust, božićnicu je potrošila na njih

Baka Katica

 Udruga Full Litter Box

Često čitamo o ružnim ljudima - onima koji životinje izbacuju na ulicu, ozljeđuju ih, ne žele im dati ni malo hrane... Pri tome kao da zaboravljamo da postoji puno više onih lijepih ljudi: koji pomažu, udomljuju, hrane, liječe ozljede... Ljudi koji nikada neće okrenuti glavu kada vide biće kojem treba pomoć, neovisno o tome o kojoj se vrsti radi.

Jedna od njih je i baka Katica iz Branjinom Vrhu kraj Belog Manastira. Ona od svojih usta odvaja da bi nahranila ne samo svoje mačke, nego i tuđe, one koje su gladne, pa dođu do njenih zdjelica. Njih Katica ne tjera, razumije ona da je glad čudovište koje treba utišati. No, hrana košta. Previše košta za njenu mirovinu.

- Kad treba nešto uzeti za sebe, nećka se i vrati na policu jer nema od čega platiti. Za mace kupi kad je popust za umirovljenike. Neki dan je dobila božićnicu i cijelu je potrošila samo na mace. Hoda u iskrivljenim gumenim papučama, bojimo se da će pasti. Svaki mjesec ostavlja malo po malo na stranu za drva, a sad kad je i to poskupilo, ne znamo kako će platiti.

Nitko joj od obitelji ne pomaže te je vidno propala unazad par mjeseci Samo joj jedna draga susjeda pomogne koliko može kad joj donese malo hrane i odjeće. Baka Katica nije navikla od nikog ništa tražiti ni dobiti, ali se jako obraduje kada joj susjeda nešto donese.

Nažalost tu nije kraj .Baka Katica već živi u lošim materijalnim uvjetima no neki dan smo saznali da joj se zid počeo runiti u sobi gdje spava; pravi se rupa, a idu minusi, snijeg, zima. Bit će samo gore. Baka nema novaca ni za materijal ni za majstora.

Ove informacije nismo od nje ni saznali, previše je skromna, ne gleda na sebe; važno joj je samo da su mace zbrinute - kažu iz udruge Full Litter Box, koji su za baku saznali i odlučili: treba joj nekako pomoći.

Zato su se obratili svim svojim pratiteljima na Facebooku i zamolili ih - sve! Nijedna pomoć ovdje nije nepotrebna: traže nekoga tko će baki pokrpati zid, mačje hrane, udomitelja za neku od mački, privremeni smještaj za nekastrirane mace... Fali svega - ali samo materijalnoga. U Katičinom siromašnom dvorištu možda nema novca, ali ima ljubavi, a ona je najvažnija. Gdje ima ljubavi, uvijek ima načina.

Svi koji ikako mogu pomoći baki Katici, mogu se javiti udruzi na Facebook. Oni će dati adresu za slanje hrane, kao i podatke o tome što sve treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:10