IZNENAĐENI STRUČNJACI

Najinvazivnija vrsta na svijetu uspjela preživjeti poplave: ‘Ne možemo vjerovati da su to napravili!‘

Oni mogu ubiti ljude i brojne velike životinje, oštetiti infrastrukturu i nanijeti štetu ekosustavima, ističu znanstvenici

Vatreni mravi

 Screenshot Youtube/

Svijet je pun čuda, to je istina, no svejedno nas ponekad uspije toliko iznenaditi da ne možemo vjerovati da se nešto zaista zbilo. Recimo, kad je iz poplavljenog Queenslanda stigla informacija kako su vatreni mravi uspjeli preživjeti poplave i to tako što su formirali svojevrsne splavi, malotko je ostao ravnodušan na tu vijest.

Ako ga već i nije iznenadila vijest da ovi malci uspijevaju na taj način preživjeti, a onda je sigurno reakciju izazvana činjenica da se stručnjaci boje kako bi se mravi koji su svojim tijelima formirali splavima mogli još i brže širiti svijetom, a oni su ionako jedna od najinvazivnijih vrsta s kojom dijelimo planet.

image

Vatreni mrav

Man Chun Yeung/Alamy/Alamy/Profimedia

- Vidjeli smo mrave kako se na ovaj način kreću na farmama trske južno od Brisbanea. Oni su aktivniji prije ili nakon kiše i mogu formirati solidno velike splavi, koje onda vodene struje odnose u područja u kojima mrava još nije bilo - kaže za Guardian Reece Pianta iz Ureda za invazivne vrste.

On je, naime, dobio snimku od jednog farmera koji mu je pokazao neobično ponašanje mrava. Bio je to prvi put da je Pianta vidio da mravi rade takvo što - teorijski, ponašanje je poznato kada se radi o velikom broju ovih mrava, ali on to nikad nije vidio. To pokazuje i da im je broj porastao.

- Zabrinuti smo. Nije samo da oni preplavljuju poljoprivredna zemljišta, nego i močvarna i obalna. Posebno su prilagođeni napadima na gnijezda ptica koja se nalaze na tlu. Oni mogu ubiti ljude i brojne velike životinje, oštetiti infrastrukturu i nanijeti štetu ekosustavima - istaknuo je Pianta.

Ovi mravi dolaze iz Južne Amerike i vjeruje se da su u Queensland stigli preko brodova koji su uplovili u luku Brisbane 2001. No, to je samo teorija, jer se nagađa kako je lako moguće da su u zemlji stigli desetljeće prije, ali da to tada nije bilo službeno potvrđeno.

Evo kako izgleda formiranje splavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 03:20