UŽAS

Na plažama Kaspijskog jezera pronađeno 2500 mrtvih tuljana, razlog bi moglo biti - gušenje?

Početkom 20. stoljeća tamo ih je živjelo više od milijun a danas je ostalo samo 68 tisuća odraslih

Ilustracija

 Handout/Afp/Profimedia

Najmanje 2500 mrtvih tuljana pronađeno je na plažama Kaspijskog jezera u Rusiji, objavilo je mjesno ministarstvo za ekologiju, dodajući da se još ne zna koji je tomu uzrok.


Tijela životinja pronađena su na desetak kilometara dugoj obali Dagestana, objavilo je u nedjelju ministarstvo te ruske republike.
Uzrok incidenta se istražuje.


Po direktorici Ruske agencije za praćenje prirode Svetlani Radionovi "glavni" uzrok moglo bi biti gušenje zbog istjecanja plina iz Kaspijskog jezera.


Krajem tjedna bit će poznati prvi rezultati analiza pa će se moći reći je li posrijedi zagađenje vode, rekla je za televiziju Rusija 24.
Sličan incident dogodio se potkraj 2020. na plažama Dagestana i Azerbajdžana. Tada je bilo pronađeno gotovo 2000 mrtvih tuljana.


U Kaspijskom jezeru početkom 20. stoljeća živjelo je više od milijun kaspijskih tuljana, a danas je ostalo samo 68 tisuća odraslih. Međunarodna unija za očuvanje prirode, koja tu vrstu smatra ugroženom, ističe kako je to manje od sedam posto, tako da je riječ o zaista malom broju tih sisavaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:37