CRNE PROGNOZE

Morski papagaji izumrijet će do kraja stoljeća, a isto će se dogoditi i brojnim drugim pticama

Ako se ne poduzmu mjere koje će ograničiti globalno zatopljavanje, ovim vrstama nema spasa

Puffin, tupik ili morski papagaj

 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Gnijezda ptice puffin (koja se kod nas naziva tupik ili morski papagaj) u zapadnoj Europi su ugrožena i zbog klimatskih promjena vjerojatno će nestati do kraja stoljeća, upozoravaju izvješća.

Neće se taj problem dogoditi samo njima, nego i drugim vrstama morskih ptica. Ako se ne poduzmu hitne mjere koje će ograničiti globalno zagrijavanje, čigre će izgubiti 80 posto, a polarne čigre čak 87 posto područja za razmnožavanje. Razlozi? Manjak hrane i duža razdoblja olujnih nevremena, piše Guardian.

Istraživači iz Zoological Society of London (ZSL) i Sveučilišta Cambridge sastavili su svojevrsna uputstva što napraviti kako bi se životinje zaštitile u uvjetima koji su sve godi za njih. Prvi savjet je vezan za zaštitu 47 vrsta koje se gnijezde duž atlantske obale. Navedene su posebne upute za svaku vrstu i navedeni su savjeti kako spasiti svaku od njih,

Do detalja je opisano kako se ptice mogu premjestiti na sigurnije lokacije u trenutku kada nastupi svojevrsni klimatski slom, koji će uzrokovati toplinske valove i smanjenje broja riba, odnosno, hrane za ptice. Morski papagaji se relativno lako mogu potaknuti da koriste druga mjesta za gniježđenje - recimo, ako se modeli ptica postave na njih. Galebovi se pak mogu lako privući na mjesta koja je čovjek za njih napravio, tako da je s njima proces jednostavniji.

Henry Häkkinen, postdoktorat sa ZSL Institute of Zoology kaže da je nezamislivo da tupik, jedna od najcjenjenijih morskih ptica u Europi može nestati do kraja stoljeća, a da bi je pritom mogle pratiti i druge važne vrste.

- Ove se suočavaju s dvostrukim izazovima jer se razmnožavaju na kopnu, ali se oslanjaju na more za preživljavanje. Živeći u ova dva svijeta, važne su za oba ekosustava i daju nam uvid u zdravlje divljih životinja u područjima oceana koje je inače teško pratiti. To znači da bi njihov gubitak utjecao na bezbroj drugih vrsta - istaknuo je Häkkinen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:46