ZNANSTVENI RAD

Klimatske promjene utječu i na školjke: Neke rastu sporije, druge kraće...

Istraživanje objedinjuje klimatske modele i geokemijske analize ljuštura školjkaša
 Diego Viola/Institut za oceanografiju i ribarstvo

Klimatske promjene mijenjaju obalni ekosustav i to već svatko od nas može jednostavno uočiti, poručili su sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Dodali su i kako će jedan od najvećih izazova za naše društvo biti proces prilagodbe klimatskim promjenama.

- U vrhunskom znanstvenom časopisu Limnology & Oceanography Letters, upravo je objavljen znanstveni rad na kojem su surađivali znanstvenici našeg Instituta s kolegama s Institut Ruđer Bošković, Institut za jadranske kulture, Johannes Gutenberg-Universität Mainz i UBO - Université de Bretagne Occidentale.

Ovaj interdisciplinarni znanstveni rad objedinjuje klimatske modele i geokemijske analize ljuštura školjkaša s ciljem istraživanja rasta školjkaša u budućim klimatskim uvjetima. Ovaj inovativni pristup ima obećavajuću strategiju predviđanja budućih trendova rasta školjkaša, koja se potencijalno može primijeniti i na druge morske organizme u priobalnim područjima - objavili su s Instituta.

U radu je istraživano ukupno pet vrsta školjkaša - četiri komercijalne i jedna dugoživuća vrsta. Rezultati su pokazali kako će tri istraživane vrste kapica (Pecten jacobaeus, Aequipecten opercularis i Flexopecten glaber) rasti puno sporije nego što su rasle u prošlosti, a neke vrste će imati čak tri mjeseca kraće razdoblje rasta tijekom godine. Za razliku od kapica, brbavice (Venus verrucosa) i čaške (Glycymeris pilosa) produžit će godišnje vrijeme rasta što će osobito biti primjetno na južnom Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:02