NIJE BILO LAKO

Iz domaćeg akvarija pohvalili se: ‘Uspjeli smo iz efira dobiti morska pluća!‘

U moru morska pluća žive oko sedam mjeseci, a nagli pad brojnosti mogao bi biti uzrokovan padom temperature

Morska pluća, ilustracija

 Damir Zurub/Cropix

- Po prvi puta u Aquariumu Pula uspjeli smo iz efira dobiti veliku količinu meduza morska pluća (Rhizostoma pulmo) te ih u našoj izložbi meduza možete vidjeti u različitim životnim stadijima - objavili su iz tog akvarija, pozvavši sve posjetitelje da se dive tim fascinantnim morskim stvorenjima.

U prirodi, proces strobilacije – faza nastajanja efira iz polipa – najvjerojatnije je izazvan promjenom temperature, međutim u akvariju, polipe trenutno drže na sobnoj temperaturi, a strobilaciju induciraju promjenom saliniteta. Od sredine prosinca su strobilirale prve efire, a trenutno najveće jedinke imaju klobuk promjera oko 15 centimetara.

U moru morska pluća žive oko sedam mjeseci, a nagli pad brojnosti mogao bi biti uzrokovan padom temperature, dok meduze držane u akvariju pod optimalnim uvjetima mogu živjeti između godinu i dvije godine. Prepoznatljiva je po klobuku, koji je na sredini ispupčen. Dok ona voli zooplankton, nju pak na prehrambeni način vole morske kornjače. Za pripadnike naše vrste nije opasna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 14:57