PRIJETNJA ZDRAVLJU

Domaći stručnjaci sudjelovali u publikaciji rad koji se bavi patogenima koje prenose krpelji

Epidemiologija i kliničke značajke infekcija su detaljno analizirane, kao i dijagnostičke metode
 Kpixmining/Alamy/Alamy/Profimedia

Nitko nije ravnodušan prema krpeljima i vjerojatno ne postoji toliko omraženo biće na svijetu. Neki će reći da su žohari i komarci također nepopularni, ali postoje ljudi koji nemaju ništa protiv njih. Kad je riječ o krpeljima, nitko ih ne podnosi. Ne radi se samo o tome da nama i našim ljubimcima (kao i brojnim divljim životinjama) piju krv, nego je stvar u bolestima kojima nas sve mogu zaraziti.

Stručnjaci s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli sudjelovali su u publiciranju revijalnog rada koji se bavio patogenima prenosivim putem krpelja, predstavljajući rastuću prijetnju javnom zdravlju u Europi.

Rad pruža pregled povijesnog konteksta otkrića najvažnijih patogena prenesenih krpeljima te naglašava složene odnose između krpelja, organizama domaćina i okoliša. Epidemiologija i kliničke značajke infekcija su detaljno analizirane, kao i dijagnostičke metode s naglaskom na tehnološke napretke.

- Također se raspravlja o dostupnim opcijama liječenja i budućim perspektivama. Cilj ovog rada je pružiti sveobuhvatan resurs istraživačima i zdravstvenim djelatnicima kako bi se bolje suprotstavili ovim prijetnjama javnom zdravlju - poručili su s fakulteta.

Rad se može pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 14:22