MUZEJ APOKSIOMENA

Domaći institut organizira predavanje o morskoj buci, pozivaju sve zainteresirane da se pridruže

Mnogim morskim organizmima zvuk je ključan za komunikaciju i prikupljanje informacija o okolišu

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Iz Instituta Plavi svijet objavili su kako će u subotu, 8. lipnja u 19.30 sati u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju održati predavanje o buci u moru. O toj će važnoj temi govoriti Tihana Vučur Blazinić s Instituta.

- Mnogim morskim organizmima zvuk je ključan za komunikaciju i prikupljanje informacija o okolišu. Pod morem zvuk putuje puno brže nego zrakom, stoga će nastala buka imati utjecaj i na morske organizme u udaljenijim područjima. Jadransko more jedno je od najprometnijih područja u Mediteranu.

Otkrijte kako povećanje podvodne buke utječe na živi svijet našeg mora! U suradnji s muzejom obilježavamo Svjetski dan oceana predavanjem na temu More buke, svi su dobrodošli - objavili su u petak s Instituta.

Mnogima će prva asocijacija na probleme koje donosi buka biti kitovi, za koje se često ponavlja koliko im ovakvo ometanje komplicira komunikaciju, a dovodi i do problema pri nalaženju partnera. No, nisu kitovi jedini koji pate zbog zvukova, nego su tu i brojna druga morska stvorenja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 16:03