VELIKO PRIZNANJE

Čestitamo: Još jedan domaći akvarij dobio prestižni svjetski certifikat!

Tamo žive uobičajene jadranske vrste riba kao što su brancin, komarča i cipal, ali i murina te kostorog

Svečano otvorenje preuređenog dubrovačkog Akvarija 

 Bozo Radic/Cropix

Dubrovački akvarij postao je drugi u našoj zemlji koji se okitio certifikatom 'Prijatelji mora' za svoje izuzetne napore u području zaštite. Akvarij, čiji je osnivač Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, smješten je unutar zidina tvrđave sv. Ivana iz 16. stoljeća te sadrži raznoliku morsku floru i faunu Jadranskog mora. Uobičajene jadranske vrste riba kao što su brancin, komarča i cipal, do rjeđe i zagonetne murine i kostoroga, među brojnim drugim vrstama ispunjavaju 24 sofisticirana akvarija, nazivajući ih domom, piše Ekovjesnik.

- Namjeravamo poticati bolji uvid u ekologiju morskih organizama i povezane probleme nastale globalnim zagrijavanjem te otpadom i onečišćenjem oceana, a certifikat Prijatelj mora vidimo kao smjer u kojem želimo da Dubrovački akvarij ide kako bi ispunio naše održive ciljeve upravljanja - izjavio je Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

- Naš cilj je pružiti referentnu listu za turiste i ekološki osviještene ljude koji žele odabrati akvarije na temelju njihovog poštovanja prema morskom okolišu i dobrobiti prisutnih morskih vrsta - kazao je Paolo Bray, direktor „Friend of the Sea“.

Aquarium AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Velikoj Britaniji, Aquarium Rubrum u Italiji i Aquarium Pula u Hrvatskoj već su dobili certifikat Prijatelja mora. Friend of the Sea poziva sve akvarije koji se mogu pohvaliti održivom politikom i edukacijom da se prijave za certifikaciju kako bi pridonijeli odgovornijem ponašanju šire javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:11