LOŠE VIJESTI

Broj dagnji u jednoj rijeci se smanjio za 95 posto, evo zašto su to loše vijesti za sve nas

Nagađa se kako je do toga moglo doći zbog nekoliko razloga, ali znanstvenici nisu sigurni o čemu se točno radi
 Srdjan Vrancic/Cropix

Vijesti nisu dobre: istraživanje je pokazalo kako je populacija dagnji u rijeci Temzi pala za 95 posto. Kao da to nije dovoljno zabrinjavajuće, otkriveno je kako je jedna autohtona vrsta dagnji, riječna, nestala. Nije pronađena niti jedna jedina školjka. Druge vrste, koje su preživjele, su manje nego bi trebale biti. To pokazuje da se sporo razvijaju.

Bila bi to vijest samo za ljubitelje školjki da nije veoma ozbiljne, svima važne činjenice: ova vrsta školjki filtrira vodu. Procjenjuje se kako dnevno pročisti oko 40 litara vode, iz koje uklanja alge, pa su zato rijeke u kojima ima dagnji čišće.

- One su izvrstan pokazatelj zdravlja riječnog ekosustava. Ovakav drastičan pad biomase dagnji je vjerojatno pokazatelj pogoršanja stanja okoliša. Manjak dagnji mogao bi utjecati na druge vrste, pa bi moglo doći do pada bioraznolikosti - rekla je zoologinja Isobel Ollard sa Sveučilišta Cambridge, piše Green.

Premda je studija provedena samo na rijeci Temzi, ona je upozorenje svima. Ako je do ovakve situacije došlo u jednoj rijeci, može i u drugima.

- Situacija je vrlo zabrinjavajući - istaknuo je ekolog David Aldridge sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Osim smanjenja broja i nestanka dagnji, u rijeci su pronašli neke invazivne vrste, kojih tamo prije nije bilo. Znanstvenici ne mogu dokazati da je tome doista tako, no vjeruju da su došle s brodovima koji plove tom rijekom. Postoji mogućnost da su one potisnule autohtone vrste, što je jedan potencijalni razlog nestanka dagnji.

No, drugi razlog su promjene: bilo da se radi o tome da je nešto drugačije u načinu na koji se obrađuju zemljišta uz rijeku ili da ima manje ribe o kojima školjke ovise. Agencija za okoliš je otkrila kako su u vodi pale razine nitrata i fosfata, a to, nagađa se, može utjecati na rast algi, što onda dovodi do problema s prehranom dagnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 09:20