SAVJET VETERINARA

‘Nekoliko lakih pravila za putovanje s kućnim ljubimcima na odmor može vam olakšati život‘

Uvijek treba misliti na njihove potrebe i voditi računa o njihovoj tjelesnoj temperaturi

Ilustracija

 Creativephototeam/alamy/alamy/profimedia

Nekad je put na more s kućnim ljubimcem lagan - on sjedne na stražnje sjedalo našeg automobila i zaspe. Probudi se kad se zaustavimo, obavi svoje, popije malo vode i spava do odredišta. No, nije sve uvijek tako jednostavno, jer ima onih koji se panično boje vožnje. Njih obično treba smiriti uz pomoć nekog od sredstava koje daje veterinar, kako putovanje ne bi bilo ekstremno stresno.

No, ono o čemu mnogi ne misle jest sigurnost u prometu. Kako kaže zagrebački veterinar Branimir Rebselj, još uvijek veliki broj vlasnika ne poštuje sigurnosna pravila.

- Psi i mačke se nikako ne bi smjeli voziti slobodno pušteni u autu ili sjedeći vlasniku u krilu već bi se trebali prevoziti u za takve potrebe posebno dizajniranim transporterima koji su ili fiksirani u prtljažnom prostoru ako se radi o karavanu ili SUV-u ili fiksirani za sjedalo. Također postoje i sigurnosni pojasevi za kućne ljubimce koji se pričvrste jednim djelom za oprsnik, a drugim za kopču sigurnosnog pojasa. Pojedini automobili imaju mogućnost odvajanja cijelog prtljažnog prostora mrežom - pojašnjava Rebselj.

image

Veterinar Branimir Rebselj

Privatni album

Druga opasnost koja prijeti u prijevozu su, jasno, visoke temperature. One su posebno opasne za brahiocefalične pasmine poput buldoga, mopsova, boksera...

- Najčešći uzrok smrti prilikom transporta u ljetnim mjesecima je toplotni udar koji nastaje zbog nemogućnosti hlađenja same životinje. Danas gotovo svaki automobili ima klimu ali moramo biti svjesni da to ponekad nije dovoljno jer klima prvenstveno pruža komfor putnicima ali na žalost rijetko koji automobil ima klimatizirani prtljažni prostor pa ako slaboj klimatizaciji dodamo pojačanu uzbuđenost zbog same vožnje i sunce koje tuče u stražnji kraj auta opet možemo imati velikih problema. Iz tog razloga bilo bi preporučljiv na put sa svojim ljubimcem/ima krenuti ili rano u jutro ili kasno na večer - kaže Rebselj i dodaje kako je jako važno raditi redovite pauze. Svakih sat ili dva bilo bi dobro stati kako bi se nas ljubimac mogao prošetati, udahnuti malo svježeg zraka, popiti vode, obaviti što mora.

Posebno je opasno, dodaje, ostavljati ljubimce u vozili bez klime.Unatoč svim upozorenjima, i dalje psi i mačke stradavaju na ovaj način.

-Ako imate električno vozilo koje može održavati konstantnu temperaturu u vozilu svakako ostavite obavijest drugim prolaznicima kako netko ne bi slučajno razbio staklo u želji da pomogne životinji. Prilikom samog kretanja na put treba uračunati potrebe životinje za vodom te uzeti dovoljne količine sa sobom. Neke životinje posebice teško podnose putovanja stoga bi bilo poželjno posavjetovati se sa svojim veterinarom o eventualnim pripravcima za smirenje i smanjenje mučnine prilikom vožnje. Pravilnom organizacijom i pažnjom prema potrebama ljubimaca, svako putovanje može proći bez stresa i problema - zaključuje Rebselj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 14:22