NIJE VIŠE MOGAO

Vojnik odlučio sve okončati: ‘Izašao sam zapaliti zadnju cigaretu, ali onda sam čuo mijaukanje‘

U ratu je pretrpio ozljedu mozga i mučio se s PTSP-om, a u jednom trenutku učinilo mu se da više nema nade

Ilustracija

 Dmytro Smoliyenko/ukrinfo/Sipa Press/Profimedia

Postoje situacije u kojima nam životinje spašavaju živote. Doslovno. Jedna takva dolazi iz SAD-a. Kad se vratio iz Iraka, narednik Josh Marino nije se dobro osjećao. U toj je zemlji preživio ozljedu mozga, a doma je shvatio kako ima PTSP. Lijekovi nisu pomagali, terapija isto. U jednom je trenutku shvatio da više ne može živjeti na takav način.

- Nisam se mogao nositi sa svime. Izvadio sam jedan od svojih noževa, napisao oproštajno pismo i izašao vani zapaliti zadnju cigaretu. Sve je uskoro trebalo biti gotovo - rekao je za Newsner.

No, čini se kako je svemir imao drugi plan za njega. Dok je pohlepno udisao dim cigarete, pogledom prelazeći svoju okolinu i u mislima se opraštajući od svega, čuo je mijaukanje. Iz žbunja je iskočilo maleno crno-bijelo mače.

- Došao je do mene i počeo se maziti o moju nogu. Sagnuo sam se da ga pomazim, a on mi je to dozvolio. Nakon toga sam se slomio i počeo plakati. Možda je mačić osjetio da postoji nešto što me muči, pa je došao - kaže Josh u kratkom filmu ‘Josh & Scout‘.

Od toga časa, Josh je prestao misliti o svojim problemima i počeo razmišljati o mačku i tome kako mu pomoći. Dao mu je ime Scout i počeo ga svakodnevno graniti. No, jednog se dana mačak nije pojavio. Scout ga je danima tražio, žalostan, ali ga nije bilo. Pomirio se s tim da ga nikad neće vidjeti, ali mu je bio zahvalan: spasio mu je život.

No, svjedoci smo mnogih nevjerojatnih priča, tako da ova još nije gotova. Josh je upoznao Becky, s kojom je počeo živjeti, i ispričao joj o mačku. Zajedno su odlučili udomiti jednu, da se na neki način zahvale Scoutu koji ga je spasio. Činilo se da je udomljavanje mačke, spašavanje jednog drugog mačjeg života, najbolji mogući način. Zato je par otišao u lokalno sklonište.

- Hodali smo među kavezima kad sam osjetio kako me nešto udarilo u ruku. Pogledao sam i vidio bijelu šapu kako viri iz jednog kaveza i uporno me udara. Otvorio sam vrata kaveza, izvukao ga van i zagrlio. Bio je to on - ispričao je.

Od tada su prošle četiri godine i sve je postalo još bolje: Josh i Becky su se vjenčali, on je magistrirao i postao stručnjak za mentalno zdravlje, zaposlio se i živi prekrasan, zdrav život sa svojom suprugom i mačkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:58