BARK AIR

Revolucija u putovanjima za kućne ljubimce: Osnovana aviokompanija koja je posvećena psima

Avioni su posebno uređeni kako bi čupavcima u njima bilo ugodno, a moći će se i slobodno kretati veći dio vremena

Ilustracija, AI 

 Ivan Ryabokon/panthermedia/profimedia

Jučer je na prvo putovanje, tako je bilo najavljeno, trebao krenuti prvi avion novoosnovane kompanije Bark Air. Let je, kako je najavljivano u svjetskim medijima, bio od New Yorka do Los Angelesa, a kompanija je posebna po tome da je stvorena za pse. Čim su pustili najavu za početak putovanja, let je rasprodan.

Nije baš bio velik, zapravo. Bilo je dostupno samo deset karata za ljude i njihove pse. No, bitna je ideja, a kompanija je stvorena kako bi ljudima koji putuju sa svojim ljubimcima olakšala dolazak od točke A do točke B. U ovoj kompaniji nema pasa u cargo dijelu aviona niti je dopušteno samo onima određene težine da budu sa svojim vlasnicima - u prvoj klasi su letjeli zajedno. Maltezer ili pas veličine slona, kompaniji je posve svejedno, pas je uz vlasnika, cijelo vrijeme.

- Često se psima uskraćuju ugodna putovanja. Ili su zatvoreni u transporter ili lete među kovčezima - stoji u priopćenju kompanije Bark Air, piše IFL Science.

Izvršni direktor tvrtke poduzeo je prilično neobičan korak kako bi sam iskusio kako je psima, a uz to poslao snažnu poruku. On se, naime, i sam ukrcao na četiri sata dug let avionom. No, ne u putnički dio, nego je ušao u transporter i vrijeme proveo u cargo dijelu, okružen tuđom prtljagom. Sasvim očekivano, nije mu bilo pretjerano zabavno.

Zato je odlučio da letovi za ljubimce budu posebno osmišljeni za pse, a tek potom ljude. Trebalo bi oboma biti udobno i praktično, a kompanija je donijela odluku i da se ovim putnicima ubrza prolazak kroz kontrolu, tako da ne stoje dugo u redu na aerodromu. Osim toga, kod ukrcaja će stjuardese pratiti svakog psa do njegovog mjesta, kako bi se on osjećao ugodno i dobrodošlo.

Prostor će biti pun ugodnih mirisa koji pse smiruju, a glazba i boje su pomno odabrani kako bi se najbolji prijatelji putnika osjećali veoma ugodno. Uz svako sjedalo nalaze se i štitnici za uši, a vlasnik može sam odlučiti da li da ih psu stavi ili ne.

Nakon ukrcaja, psi će se morati ponašati kao i ljudi kad lete - na sjedalu smo za vrijeme polijetanja i slijetanja, a sve ostalo vrijeme možemo pretegnuti noge do toaleta. To će moći i oni. I još nešto - na nekim je letovima uobičajeno da se plješće nakon sigurnog prizemljenja, no ovdje se to neće raditi, jer ti zvukovi uznemiruju pse.

Za sada su u planu samo letovi na relacijama New York - Los Angeles (šest tisuća dolara koštaju karta za čovjeka i ljubimca) i New York - London (osam tisuća dolara), no očekuje se kako bi uskoro ponuda mogla biti veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 15:58