SPAŠENA

Ova jadna tvorica živjela je u jezivim uvjetima, a pogledajte je danas

Loše su je hranili, nikad je nisu odveli veterinaru, nokte joj nisu rezali, a zbog nametnika u ušima nije dobro čula
 Udruga Tvorum

Tvorica stara dvije godine spašena je iz užasnih uvjeta. Živjela je u malom, prljavom i trulom žičanom kavezu. Hranjena je svim i svačim: od banana do pseće hrane, ali nije dobivala mesa, koje joj je bilo potrebno. Godinu dana je netko nije pustio iz kaveza. Nokte joj nisu rezali, a veterinara nije vidjela. Nije cijepljena, niti je ikada dobiva ampulu protiv parazita, pa u ušima ima kolonije nametnika zbog kojih ne čuje dobro.

Nesretno stvorenje je staro dvije godine i tako je provela polovinu svog života.

- ‘Djeca su ju malo onako preko rešetki mazila i igrala se‘ rekla je bivša ‘vlasnica‘ kad ju je preko neke Facebook grupe dala dalje. Uz nju je za sto kuna prodala ovaj ‘kavez‘, rešetkastog dna. Navodnici su namjerno tu: Ljepši kavez u kojem je boravila kod nje je zadržala, vjerojatno da ga proda za više od sto kuna. Tko zna odakle ju je uzela. Ona je druga vlasnica, tako je rekla - kažu iz udruge Tvorum, koja je objavila priču o nesretnoj, zanemarenoj i zlostavljanoj životinji.

image

Tvorica kod prve vlasnice

Udruga Tvorum

Tvorica se toliko boji ljudi i dodira ljudske ruke da je cijelu prvi dan u novom domu siktala na svaki pokušaj da ju se uzme u ruku, a novu vlasnicu je toliko izgrizla da je završila u bolnici. To nije normalan šok od selidbe, nego znak da je životinja zanemarena i zlostavljana, kažu.

- Nova vlasnica je, unatoč traumatičnom prvom susretu, našla broj Tvoruma i nas nazvala. Užurbano poslijepodne, puno posla, obaveza, rokova i ... telefonskog poziva usred svega toga. Nakon salve ne baš biranih riječi upućenih bivšim neljudima, štanceru koji ju je uzgojio i svima koji su doprinijeli njenom groznom dotadašnjem životu, rekla je najljepšu stvar na svijetu - ja želim da ostane, hoću ju zadržati, htjela bih da joj bude lijepo. Ona joj je dala ime Roza.

Bili smo toliko sretni da smo joj poklonili kavez, opremu, malo hrane i pastu, dogovorili veterinara, samo da lakše prođe najgori dio s tvorovima - socijalizaciju istraumatizirane i zanemarene životinje. Isto večer se dovezla k nama na brzinski tečaj osnova za nove tvororoditelje, a odvezla s ogromnim kavezom, opremom i hranom u prtljažniku i na stražnjem sjedalu - kažu iz udruge.

image

Nakon jednog dana u novom domu

Udruga Tvorum

Dodaju kako je ova tvorica imala sreće, koju mnogi nemaju. Kad odrastu, nitko ih ne želi uzeti od prvih vlasnika, koji su ih doveli u katastrofalno psihičko i fizičko stanje. Kao i uvijek u vrijeme blagdana, zaustavili su udomljavanje. Tako će biti sve do 10. siječnja iduće godine.

- Tvorovi nisu poklon pod borom kojeg se čovjek zasiti, baci ga u zapećak, proslijedi dalje prvome koji naleti ili drži kao eksponat. Tvorovi su znatiželjne, inteligentne, čudesne male zvijeri koje su mnogima od nas živote promijenile na bolje. Zahtijevaju znanje, pažnju, svakodnevnu interakciju, adekvatnu prehranu i veterinarsku skrb.

Zauzvrat daju jednu posebnu vrstu ljubavi i povezanosti.

Ne kupujte ih i ne uzimajte preko raznih grupa i oglasnika bez detaljne provjere uvjeta iz kojih dolaze. Ne poklanjajte ih za rođendane i blagdane. Svi skupa ćemo vam biti jako zahvalni na tome - poručuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:00