Nevjerojatna priča

Mačka iz Slavonije prošla je strašne stvari: Udarac auta, napad psa, bolest... A onda se dogodilo pravo čudo!

Nitko nije ni slutio da skriva tajnu, jer je bila očajno mršava i jadna
 Privatni album

Ovu priču nećemo početi s ‘zamislite da ste vi...‘, jer ne želimo da to zamišljate. Priča je to puna bola i muke, no dogodili su se u njoj neki nevjerojatni obrati i jedno maleno čudo, tako da je ona vrijedna pričanja. Glavna junakinja priče je jedna mačka, a sve je počelo jednog hladnog siječanjskog jutra u Belišću. Mačku je udario automobil čiji se vozač nije zaustavio da vidi što je sa životinjom, nego se mirno odvezao dalje. Tad bezimena, ničija mačka ležala je u bolovima, nesposobna se maknuti. Da sudbina bude još okrutnija. na nju je tada nasrnuo pas.

Izgrizao joj je stražnji dio dijela i vjerojatno bi je usmrtio da nije naišla jedna žena. Počela je vikati na psa, koji je pobjegao, i potom je mačku odvela kod veterinara i pozvala u pomoć volonterke udruge Lassie. Ono što je tamo utvrđeno nije bilo dobro: dislokacija zdjelice zbog udarca automobila, slomljena prednja noga te gubitak osjeta u repu. Prvih sedam dana nije se moglo napraviti ništa, nego se čekalo da prestane mokriti krv, da se može sedirati i operirati. Što točno? Izbora su bila dva: ili amputacija noge ili ugradnja šipke.

image
Privatni album

- Mi moramo odlučiti. Mi. A to nije naša mačka. Iako mačke zapravo ne mogu pripadati ljudima, kako kaže Holly Golightly u Doručku kod Tiffanyja, ova je nakon tog poziva postala naša. Ugrađena joj je šipka u nogu uz fiksator, zašivene su rupe na tijelu od ugriza, a nakon toga je trebala primati terapiju i biti na strogom mirovanju, uz previjanje noge svaka dva dana i redovne kontrole u veterinarskoj ambulanti - priča njena vlasnica Iva Bačmaga, koja je nedavno počela voditi Udrugu Lassie, koja pomaže napuštenim životinjama Belišća, Valpova i prigradskih naselja.

Bacili su se na posao, kaže. Nabavili su kavez, u kojem je mačka morala strogo mirovati. Donijeli su doma milijun podložaka, jer ona nije mogla otići na pijesak. Donijeli su i sve što je potrebno za previjanje noge. Dali su joj ime Vanja i zasukali rukave. Dani su im izgledali ovako: makni podložak, ne diši na nos jer je sve puno izmeta i mokraće, nahrani je, ignoriraj njenu luđačku želju da izađe, jer ne smije, makni izmet s njenog ovratnika (događa se...), vrati joj ga na vrat jer ga sama skine, svako drugi dan premataj joj nogu...

- Nakon nekoliko kontrola i snimanja, dozvoljeno joj je ograničeno kretanje. Bila je tako sretna kad je izašla iz kaveza. No, onda je dobila mikrosporozu i otpao joj je velik dio dlake s leđa. Uređivanjem i češkanjem je napravila velike rane na goloj koži. Iza svakog dodira nokta ili grickanja ostajale su krvave rane koje su sporo zarastale jer ih je lizala. Svakom novom kontrolom u veterinarskoj ambulanti, snimali bi joj nogu i utvrdili da kost nije u potpunosti srasla, da još ne mogu skinuti fiksator. Činilo se da se sporo oporavlja - priča Iva.

image
Privatni album

A onda se jednog dana dogodilo čudo kojem se nisu nadali. Nitko. Kad je Iva došla doma, čula je uznemirene mijauke. Nije zvučalo kao ijedna mačka koju ima doma, jer pomaže brojnim macama, pa je krenula istraživati što se točno događa. Iznenađenje ju je dočekalo zajedno s Vanjom. Ona je, naime, na svijet donijela - mače.

- Nakon toliko kontrola i snimanja, nitko nije mogao ni naslutiti da bi mogla očekivati maleno. Nije imala ni najmanje uvećan trbuh, a usto je bila neuhranjena. Na svijet je donijela jedno mače. Ostali mačići vrlo vjerojatno nisu preživjeli udarac automobila. Plakali smo. Od sreće i od tuge - sjeća se Iva.

Dojila je Vanja isključivo preko jedne dojke, koliko joj je fiksator na nozi omogućavao lakše ležanje i namještanje. Nakon toga je dobila mastitis, odnosno, upalu mliječnih žlijezda. Činilo se da se Vanji dogodilo sve loše što može - jedino je valjda nije pogodio kakav komet, sve drugo je upisala u svoj karton.

No, onda su se stvari počele mijenjati. Kastrirana je, fiksator je maknut, maleno mače je udomljeno. Uz sve to, Vanja se udomila. Nije daleko, ne brinite. Eno nje kod Ive. Iako ju je nastojala udomiti, nitko je nije htio, pa je ostala kod žene koja ju je spasila.

- Gotovo je punu godinu kod nas i dio je obitelji. Iako je utvrđeno da joj dio dlake na leđima više nikad neće narasti jer je češkanjem trajno oštetila slojeve kože, Vanja je zaista lijepa i iznutra i izvana - dodaje Iva.

image
Privatni album
image
Privatni album

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:11