MALENO STVORENJE

Zanimljiva mala stanarica naše zemlje: Ribu lovi, a jaja polaže na njene kosti

U našoj zemlji ima status gnjezdarice, ali u našim krajevima možemo vidjeti i ove ptice koje samo prelijeću

Vodomar

 Arterra Picture Library/alamy/alamy/profimedia

Vodomar (Alcedo atthis) je jedna od najšarenijih europskih ptica te je vrlo omiljen među svima koji prepoznaju i zamjećuju ovu vrstu. Dugačak je između 17 i 19,5 centimetara, a što uključuje i dužinu kljuna koji je dugačak oko četiri centimetra.

Tjeme i krila su mu zelenkastoplavi, leđa i rep jarko plavi, donji dijelovi tijela i mrlja na obrazu toplo narančasto-smećkasto crveni, a grlo i mrlja na strani vrata snježnobijeli. Unatoč takvoj jarkoj obojenosti, neiskusni promatrači teže ga zamjećuju te postaje primjetan tek kad poleti i počne ispuštati niz piskutavih glasova, pišu iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Gnijezdi se na manjim i srednjim vodotocima ili rjeđe ribnjacima i jezerima koji su bogati ribom, a gnijezdo mu je rupa koju iskapa u strmim obalama. Na kraju tunela u kojem gnijezdi nalazi se komora, a jaja polaže na nakupinu ribljih kostiju.

Također je važno da u staništu bude stabala, grmlja ili trske s istaknutim izbojcima, tzv. stršcima, na kojima sjedi i vreba svoj plijen. Nepomično sjedi na stršku i vreba malu ribu koju lovi okomitim zaronom u vodu.

U Hrvatskoj ima status gnjezdarice stanarice, ali u našim krajevima možemo vidjeti i ptice koje samo prelijeću preko Hrvatske ili pak one koje kod nas zimuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 08:03