ČUDESNI GLODAVCI

Vjeverice imaju emocije, brinu o drugima i plaču u teškim životnim situacijama

Koriste različite zvukove i pokrete repom kako bi komunicirale s ostalim članovima svoje zajednice
 Paun Paunovic/Cropix

Vjeverice su mnogima simpatična stvorenja, no ne znaju kako one imaju složen emocionalni život, sposobnost razvijanja dubokih socijalnih veza i nevjerojatnu sklonost prema altruizmu, posebice kada je u pitanju briga o mladuncima u nevolji.

Vjeverice su, naime, iznimno brižna bića koja često prelaze granice svoje zajednice kako bi pomogle drugima u nevolji. Poznato je da posvajaju tuđe ili napuštene mladunce, osobito ako dijele genetsku povezanost. Ova nevjerojatna sposobnost ne samo da govori o dubokoj socijalnoj povezanosti unutar njihovih zajednica, već i o evolucijskoj prednosti koja podržava ideju o očuvanju vrste kroz altruističko ponašanje, piše portal vjeverice.eu.

Maleni glodavci doživljavaju niz emocija sličnih onima kod ljudi, uključujući strah, sreću, radost, ljutnju i tugu. Pokazuju znakove tuge kada izgube voljeno biće i mogu čak proizvesti suze, što je rijetko u životinjskom kraljevstvu. Mnogi rehabilitatori vjeverica svjedočili su situacijama u kojima vjeverice proizvode bijele suze tijekom trenutaka intenzivne boli, što pruža dodatan uvid u složenost njihovih emocionalnih iskustava. Zanimljivo je da kada vjeverice plaču, proizvode poseban zvuk, koji dodatno pojačava izražajnost njihovih emocionalnih stanja. Ove emocije izražavaju kroz različite zvukove i tjelesni jezik. Na primjer, kada su sretne, mogu proizvoditi zvukove slične grgljanju, dok ljutnju pokazuju cvrčanjem zuba i mahanjem repom.

Komunikacija među vjevericama također je izrazito razvijena. Koriste različite zvukove i pokrete repom kako bi komunicirale s ostalim članovima svoje zajednice, posebice kada je u pitanju upozoravanje na opasnost. Ovo omogućava vjevericama da održavaju visoku razinu budnosti i štite se od grabežljivaca. Njihova sposobnost da prepoznaju i reagiraju na opasnosti ključna je za njihov opstanak i dobrobit zajednice.

Nedavna studija Sveučilišta Kalifornija u Davisu pružila je uvid u osobnosti zlatopojasnih podzemnih vjeverica, dokumentirajući postojanje četiri glavne crte ličnosti: hrabrost, agresivnost, razina aktivnosti i društvenost. Iako se zlatopojasne podzemne vjeverice ne smatraju vrstom pod prijetnjom izumiranja, ova otkrića naglašavaju važnost razumijevanja kako osobnost životinja utječe na korištenje prostora, što je ključno za očuvanje divljih životinja.

image

VauMijau Banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 21:33