PULSKI AKVARIJ

Video: ‘Dolaskom toplog vremena, kajmani naočari postali su aktivniji...‘

Riječ je o gmazu iz porodice aligatora koji prirodno nastanjuje močvarna i riječna staništa srednje i južne Amerike
 Screenshot Facebook

Iz pulskog akvarija objavili su kako, dolaskom toplog vremena, vremena kajmani naočari (Caiman crocodilus) koji žive i u njihovom akvariju postaju aktivniji te im se apetit povećava.

Budući da ne žvaču ulovljeni plijen, kajmani ga, ovisno o veličini, ili progutaju cijelog ili rastrgaju na manje komade. Kod većih životinja, nakon ugriza, izvode rotacijski pokret poznat kao "death roll" (smrtonosni okret) kako bi onesposobili, ubili ili raskomadali plijen na manje dijelove.

- Vrsni su predatori širokog spektra prehrane, a mi ih hranimo goveđim srcima, piletinom i riječnim ribama, no primijećeno je da preferiraju goveđa srca. Mladi se hrane svaki drugi dan, a odrasli jedan do dva puta tjedno - pojasnili su iz akvarija.

Riječ je o gmazu iz porodice aligatora koji prirodno nastanjuje močvarna i riječna staništa srednje i južne Amerike. Ime je dobio po koštanom grebenu iznad očiju. Najveća duljina tijela koju mogu dosegnuti je 3 metra. Spolnu zrelost ženke postižu između četvrte i sedme godine starosti i duljinom tijela 1.2 metra, a mužjaci s dužinom od 1.4 metra.

Zanimljivo je da se za komunikaciju s drugim jedinkama koristi različitim vokalizacijama i repom za vizualne prikaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 08:04