SNIMKA IZ SUSJEDSTVA

Uništeno jedino aktivno gnijezdo bijelih roda za području zemlje, iznenadit će vas tko je negativac

Neki su se upitali jesu li ljudi mogli napraviti nešto da spriječe ovaj pomor
 Facebook screenshot

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore objavili su tužnu vijest. U ponedjeljak su sve četiri malene rode iz Berana nastradale u svojem gnijezdu. Nije to djelo čovjekovih ruku, nego su izgubile glavu zbog pripadnika svoje vrste. Gnijezdo je, naime, napao drugi mužjak bijele rode.

- Ovakvi napadi nisu rijetki kod bijelih roda, a podaci govore da i do 40 posto gubitaka mladunaca dolazi kao posljedica ovakvih upada. Podsjećamo da se radi o jedinom aktivnom gnijezdu bijelih roda u Crnoj Gori, što ovaj nemili događaj čini još tragičnijim. Roditelji su dali sve od sebe da zaštite mladunce, pokazali su nevjerojatnu požrtvovnost. Vjerujemo da će nastaviti s gniježđenjem i pokušati da ponovno imaju potomstvo - objavili su iz Centra i sa svojim pratiteljima podijelili snimku sukoba iz gnijezda. Ono je, naime, pod stalnim video nadzorom, no oni su tek kasnije, pregledom snimki otkrili što se dogodilo.

Neki su na Facebooku komentirali kako su se zaposlenici Centra trebali umiješati i zaštititi ptiće, no drugi su napisali kako je ovo jednostavno prirodno ponašanje i da, koliko god da im je malenih žao, u ponašanje divljih životinja ne bi se trebalo miješati.

- Jedno je kada čovjek umiješa prste, a drugo je kada gledate dokumentarac I žao vam je što neko samo bilježi zastrašujuće surov životinjski svijet. Jučer se upravo to dogodilo. Kompeticija između dva mužjaka. Odabrana ženke i nažalost izgaženi ptići u toj borbi. Ono sto smo izostavili, a na što bi se cijela javnost vjerojatno zgrozila ne razumijevajući biologiju vrste, jest da su roditelji automatski izbacili mrtve ptice iz gnijezda i parili se.

Dakle, ciklus prirode se nastavlja. Ovo nije slučaj kao na Marezi, kada smo imali čovjeka s puškom koji je upucao tri rode. Tada, vjerujte, nitko nije napisao da se ne treba miješati u prirodne procese, jer čovjek s puškom ili bagerom dio evolucije sigurno nije - objavili su kao odgovor na jednu od kritika iz Centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 11:17