PREDIVAN STVOR

Ugrožena i rijetka vrsta leptira obožava biljku koja raste uz rijeku Bednju

Za potrebe istraživanja, pojedini se primjerci ovog rijetkog leptira obilježavaju, kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje

Veliki livadni lavac

 Javna Ustanova Priroda Varaždinske županije

Na vlažnim livadama uz rijeku Bednju procvala je velika ili ljekovita krvara (Sanguisorba officinalis), biljka uz koju je životno vezan leptir veliki livadni plavac (Phengaris teleius), ugrožena i rijetka vrsta na području čitave Europe. Radi se malom leptiru raspona krila od svega 34 do 38 milimetara, iznimnom po ljepoti i neobično složenom i osjetljivom životnom ciklusu, čije vrijeme leta upravo traje.

Potvrdio je to Toni Koren, jedan od vodećih stručnjaka za leptire u Hrvatskoj, koji za Javnu ustanovu Priroda Varaždinske županije provodi istraživanja u sklopu projekta “Učinkovito upravljanje područjima ekološke mreže u Varaždinskoj županiji”, financiranog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za potrebe istraživanja, pojedini se primjerci ovog rijetkog leptira obilježavaju, kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje te na temelju prikupljenih podataka planirati aktivnosti za zaštitu i očuvanje.

- Zadržavanje tradicionalnih ljudskih djelatnosti od neprocjenjive je važnosti za opstanak biljke krvare na livadama uz rijeku Bednju, a s njome i leptira velikog livadnog plavca. Livade je potrebno svake godine redovito održavati košnjom, spriječiti njihovo isušivanje i zarastanje invazivnim vrstama i drvenastom vegetacijom, kao i preoravanje - poručili su Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:46