OTROVNICE

U zagrebačkom ZOO uzgajaju ugroženu vrstu životinja: ‘Posjetitelji ih ne mogu vidjeti...‘

Mangšanska ljutica prema popisu IUCN-a ima status ugrožene vrste

Mangaška ljutica

 ZOO Zagreb

Zoo Zagreb je jedini u Europi, uz zoološki vrt u švedskom Göteborgu, koji uspješno uzgaja zmije, točnije, mangšanske ljutice.

Tu vrstu čiji je latinski naziv Protobothrops mangshanensis, u Zoološkom vrtu Grada Zagreba imaju već deset godina, a u proteklih godinu dana uspjeli su uzgojiti čak devet mladih zmija. Riječ je o velikom uspjehu, pohvalili su se.

Mangšanska ljutica prema popisu IUCN-a ima status ugrožene vrste. Spada među najveće otrovnice na svijetu. Može biti duža od dva metra i imati do pet kilograma. Živi samo na planini Mang u Kini. Prema njoj je i dobila ime. Kao vrsta je opisana jako kasno – tek devedesetih godina prošlog stoljeća.

- Iako je predivnih boja, posjetitelji Zoološkog vrta Grada Zagreba u njezinoj ljepoti ne mogu uživati uživo.n Mangšanske ljutice smještene su u posebne prostore za uzgoj gdje se velika pozornost pridaje njihovim životnim uvjetima. Tim zmijama odgovaraju niže temperature. Nadamo se da smo predstavljanjem ovog veličanstvenog gmaza doprinijeli razbijanju predrasuda koje mnogi gaje prema zmijama - objavili su iz ZOO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 00:48