SVE JE SNIMLJENO

Tigrasti morski pas povratio ješca i šokirao znanstvenike: ‘Ovo je prvo takvo svjedočanstvo...‘

Morski pas je bio pristojne veličine, ali ipak ne i masivan, dodali su

Tigrasti morski pas, ilustracija

 Mike Coots/Mediadrumworld.com/Media Drum World/Profimedia

Znanstvenici su u četvrtak objavili da su prilikom istraživanja morskog života u blizini otoka Orpheusa na sjeveroistočnoj obali Australije svjedočili kako tigrasti morski pas povraća kljunatog ješca.

Tim istraživača s australskog Sveučilišta James Cook (JCU) u svibnju 2022. promatrao je srednje velikog tigrastog morskog psa kako povraća još uvijek cijelog, mrtvog kljunatog ješca, za što sveučilište vjeruje da je “prvo takvo svjedočanstvo na svijetu”.

- Bili smo prilično šokirani onim što smo vidjeli. Zaista nismo znali što se događa - rekao je biolog mora Nicolas Lubitz u priopćenju sveučilišta za javnost, piše Otvoreno more.

Lubitz kaže da je uspio fotografirati u trenutku kad morski pas iz usta izbacuje ješca, na kojoj se u vodi vidi obris ove životinje iz reda jednootvora.

Istraživač kaže da može samo ponuditi objašnjenje da je morski pas od tri metra ješca zgrabio dok je plivao u plitkim vodama kraj otoka jer je još uvijek bio čitav kad ga je morski pas povratio.

- Bio je to potpuno netaknut ježac, sa svim svojim bodljama i nogama. Morski pas je bio pristojne veličine, ali ipak ne i masivan. Vrlo se rijetko dogodi da povrate hranu, ali ponekad, kad su pod stresom, mogu. U ovom slučaju, mislim da mu baš nije odgovaralo imati ješca u grlu - objašnjava Lubitz.

Tigrasti morski psi su strvinari poznati po tome da jedu širok raspon plijena, pa čak i neprobavljive predmete. Prema JCU-u, dokumentirano je kako gutaju razne predmete, automobilske gume, registarske pločice, pa čak i jedan mali TV ekran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 05:09