POZVANI VATROGASCI

Splićaninu se pod haubu auta uvukla golema zmija, drama je trajala tri dana: ‘Nije mi svejedno...‘

Kravosas je u Hrvatskoj strogo zaštićena životinja te se ne smije loviti, ubijati ili na bilo koji drugi način uznemiravati
 Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Jedan kravosas, predstavnik naše najveće vrste zmija, pošteno se udomaćio na splitskom Spinutu. U subotu navečer uvukao se ispod haube automobila parkiranog u tamošnjoj garaži i zadržao se tri dana, sve dok ga u ponedjeljak ujutro nisu izvukli vatrogasci.

Kako nam je ispričao vlasnik automobila, kravosasa je primijetila njegova susjeda u subotu navečer i odmah mu javila što se događa. Pozvana je policija, a zatim i vatrogasci, ali je vlasnik automobila u tom trenutku bio na obiteljskom putovanju, što znači da nije bilo načina da se kravosasa izvuče jer je automobil bio zaključan.

Čovjek se s putovanja vratio u nedjelju navečer i odmah je ponovno pozvao policiju i vatrogasce. Čini se da se kravosasu svidio novi smještaj jer je još jednom uspješno odolio pokušajima izvlačenja. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, vatrogasci su odlučili da će zmija u automobilu provesti još jednu večer.

Svanuo je ponedjeljak i akcija izvlačenja, odnosno njen treći nastavak, napokon je urodila plodom, a sve zahvaljujući dvojici vatrogasaca koje je dopao ovaj terenski zadatak.

- Ovo pričam kako bi ostali građani obratili malo pozornost, jer očito zmija ima...Nisu opasne, ali nije ih ugodno vidjeti, posebno ako ste s djetetom. Naravno, moram pohvaliti i intervenciju vatrogasaca - ispričao je za Slobodnu Dalmaciju vlasnik automobila, inače stanovnik Spinuta, i dodao da mu zbog nepozvanog gosta još uvijek nije svejedno sjesti za volan.

Moramo napomenuti da se radi o zmiji koja je, iako naoko zastrašujuća zbog svoje veličine, u biti potpuno bezopasna. Svoj plijen davi (radi se o manjem plijenu poput ptica, šišmiša, štakora, miševa, guštera...) i nije otrovnica pa razloga za strah zaista nema.

Kravosasa štiti više međunarodnih propisa, ali i naš Zakon o zaštiti prirode po kojem je on strogo zaštićena vrsta, kao i većina drugih naših gmazova iz reda kornjača, guštera i zmija. Strogo zaštićene životinje ne smije se loviti, ubijati ili na bilo koji drugi način uznemiravati. Svako ponašanje protivno zakonu smatra se prekršajem i kažnjava se novčanom kaznom.

Dakle, ako se nađete u situaciji bliskog susreta s kravosasom, napravite isto što i gospodin iz Spinuta i nazovite nadležne službe, koje će znati kako postupati, ovisno o kojoj se vrsti životinje radi. Ili ga, ako vam se nije uvukao u životni prostor nego se samo susrećete na otvorenom, pustite da ode svojim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 10:36