BRIGA ZA PERNATE

Spašavanje vjetruša: Ljudi u Petrinji i Đakovu pomogli sokolima koji su pali iz gnijezda

U jednom slučaju je bila potrebna i pomoć vatrogasaca kako bi se ptica vratila

Spašene vjetruše u Petrinji

 Natura SMŽ

Zajedničkom akcijom građana i gradskih službi te DVD-a Đakovo spašen je mladi sokol na đakovačkom korzu koji je iz gnijezda na zgradi Fine pao na tlo ispred ulaznih vrata u Kuću Reichsmann.

Mladu vjetrušu, našeg najmanjeg sokola, primijetila je na tlu prolaznica Ivanka Mikić i pozvala gradsko komunalno redarstvo. Viši inspektor zaštite prirode Državnog inspektorata Željko Vuković procijenio je da je najvjerojatnije riječ o sokoliću koji je ispao iz gnijezda.

S obzirom na to da je gnijezdo na visini od 15-ak metara, angažirana je vatrogasna zglobna platforma, tzv. dizalica s korpom, a mladu vjetrušu u gnijezdo na zgradi Fine vratio je Vuković.

- U gnijezdu su bile još dvije mlade vjetruše - rekao je nakon što je u gnijezdo vratio mladog sokola te je pohvalio asistenciju i senzibilnost đakovačkog komunalnog redara Ariana Čavale.

Još se jedna akcija spašavanja odvila u ponedjeljak u Petrinji, gdje su spašena dva su mala ptića vjetruše (Falco tinnunculus), našeg najmanjeg sokola, prerano izletjela iz gnijezda.

- Srećom pronašla su ih djeca iz susjedstva, uključili su se i odrasli, sklonili ih na sigurno i nazvali djelatnike Zaštite prirode Sisačko-moslavačke županije. Naši djelatnici su nakon procjene situacije utvrdili kako ptići nisu ozlijeđeni te su pronašli i spasili još jednog u podrumu zgrade.

Sva tri ptića bili su u dobrom stanju te su vraćeni na balkon zgrade točno ispod gnijezda u kojemu se nalazi odrasli par vjetruša. I susjedi i djelatnici Zaštite prirode svakodnevno ih obilaze i paze na njih. Zahvaljujemo djeci koja su pronašla ptiće, obitelji Šušmeg i Edit Posavec na iznimnom angažmanu oko spašavanja ptića - objavili su iz Javne ustanove Natura SMŽ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 03:53