PLATIO GLAVOM

Policija ustrijelila polarnog medvjeda: ‘Žena je ignorirala upozorenja, a kad je on stigao, u panici se zaključala‘

Životinja je, zapravo, samo kopala po njenom smeću i nije joj se uopće približila

Ilustracija

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Policija je ustrijelila rijetkog polarnog medvjeda koji je uočen u udaljenom selu na Islandu i to zato što su smatrali da je on prijetnja, objavili su dužnosnici. Policija je najprije kontaktirala nacionalnu agenciju za okoliš, ali oni medvjeda nisu premjestili, pa nije bilo izbora, tvrdi policijski načelnik Helgi Jensson iz Westfjordsa.

- Ne volimo raditi ovakve stvari. No, ustrijelili smo ga kraj vikendice u kojoj je bila jedna gospođa. Bila je sama i prestrašena, pa je zatvorila na kat kuće, dok je medvjed prekapao po njenom smeću. Nazvala je kćer i zamolila da joj pomogne. No, drugi stanari vikendica na tom području su otišli. Ona je ostala i znala je koja opasnost prijeti - rekao je Jesson za Guardian i dodao kako je životinja bila teška između 150 i 200 kilograma.

Tijelo životinje bit će poslano na analizu, na kojoj će se provjeriti ima li parazita i infekcija. Helikopter obalne straže pregledao je područje gdje je on pronađen kako bi potražio druge, ali ih nije pronašao. Nakon što je odstrijeljeni medvjed odnesen, žena koja ga je prijavila odlučila je duže ostati u selu, rekao je Jensson.

Medvjed ustrijeljen u četvrtak prvi je viđen u zemlji od 2016. godine. Viđenja su relativno rijetka i samo je 600 medvjeda viđeno na tom području tijekom cijele povijesti. Iako su medvjedi zaštićena vrsta na Islandu i zabranjeno ih je ubijati na moru, mogu biti ubijeni ako predstavljaju prijetnju ljudima ili životinjama.

Polarni medvjedi ne žive na Islandu, ali povremeno izlaze na obalu nakon putovanja na santama leda s Grenlanda. Kako kaže Anna Sveinsdóttir s Islandskog instituta za prirodoslovlje, mnogo je santi leda viđeno na sjevernoj obali u posljednjih nekoliko tjedana.

Iako su napadi polarnih medvjeda na ljude iznimno rijetki, studija u Wildlife Society Bulletin iz 2017. rekla je da je gubitak morskog leda zbog globalnog zatopljenja doveo do toga da više gladnih medvjeda izađe na kopno. Time je, jasno, povećana mogućnost sukoba s ljudima.

Od 73 dokumentirana napada polarnih medvjeda od 1870. do 2014. u Kanadi, Grenlandu, Norveškoj, Rusiji i Sjedinjenim Državama - u kojima je 20 ljudi poginulo, a 63 ozlijeđeno - 15 se dogodilo u posljednjih pet godina tog razdoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:53