AKVARIJ PULA

Periska Morana u zadnjih godinu dana narasla je deset centimetara: ‘Ponosni smo na nju‘

Osigurani su joj optimalni uvjeti za rast, uključujući kontroliranu temperaturu i kvalitetu vode

Periska Morana

 Akvarij Pula

Plemenita periska Morana najdugovječnija periska u ‘Plemenitom utočištu‘ pulskog akvarija, odakle kažu kako ona veoma dobro napreduje. U zadnjih godinu dana narasla je desetak centimetara, tako da je danas dugačka 17. To je prosječni rast ove školjke u prirodnim uvjetima, tako da su njenim razvojem prilično zadovoljni.

Morani su osigurani optimalni uvjeti za rast, uključujući kontroliranu temperaturu i kvalitetu vode. Uz to, svakodnevno se hrani raznovrsnim mikroalgama iz vlastitog uzgoja akvarija, što joj osigurava sve potrebne nutrijente.

- Trenutno se nalazi u izložbenom prostoru posvećenom plemenitim periskama, gdje posjetitelji imaju priliku izbliza upoznati tu vrstu i razumjeti njezinu važnost u morskom ekosustavu - objavili su iz akvarija.

Ovu su školjku pronašli 1. prosinca 2021. godine, kada je bila duga svega 1,5 centimetar. Stručni suradnici Javne ustanove Priroda, u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i ronilačkim centrom Pelagos, otkrili su je na kolektorima postavljenima na dubini od dva metra kod otoka Plavnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 12:02