NAJSTARIJI NA SVIJETU

Ova zvijer od 700 kilograma rođena je 1900. godine i ima 10 tisuća potomaka: ‘Oni ne umiru od starosti...‘

Njegov rođendan slavi se 16. prosinca, tako da bi krajem ove godine trebao napuniti 124 godine

Ilustrativna fotografija

 Dmitryi Bogdanov/panthermedia/profimedia

Henry, za kojeg se procjenjuje da ima 123 godine, je najstariji poznati krokodil na svijetu. Dugačak je više od pet metara, a težak je 700 kilograma. S obzirom na to da inače pripadnici njegove vrste narastu do 4,5 metra i teški su oko 400 kilograma, jasno je kako je Henry poseban.

Vjeruje se da je rođen oko 1900. godine u močvarama delte Okavango u Bocvani, istaknuli su iz Crocworld Conservation Centra u Južnoj Africi, gdje živi od 1985.godine, piše IFL Science.

Nakon što je stigao u Crocworld, Henry se pario s najmanje šest ženki, zbog čega su njegovi čuvari procijenili da je dobio više od 10 tisuća potomaka u manje od 40 godina.

Njegov rođendan slavi se 16. prosinca, tako da bi krajem ove godine trebao napuniti 124 godine. No, pošto da je rođen u divljini, njegov točan datum rođenja nije poznat.

Prema britanskoj TV emisiji Killer Crocs sa Steveom Backshallom, Henryja je 1903. uhvatio hvatač slonova koji se zvao Sir Henry, pa otuda dolazi i njegovo ime. Međutim, čini se da ova priča nije u skladu s informacijama na web stranici Crocworlda, koja tvrdi da je Henry proveo ‘većinu svog života‘ u delti Okavanga.

Bez obzira na njegovu prošlost, Henry je svakako izvanredna zvijer. Svoje trenutno stanište dijeli s još jednim starim krokodilom po imenu Colgate, čija se starost procjenjuje na 90 godina.

Dobro je poznato da krokodili mogu doživjeti starost od stotinu godina u zatočeništvu. Nekoliko znanstvenika sugeriralo je da bi neki krokodili mogli pokazivati određeni stupanj zanemarivog starenja — izraz koji se koristi za opisivanje organizama koji ne pokazuju dokaze biološkog starenja. Tvrde da krokodili, teoretski, ne umiru od “starosti”, nego samo podlegnu vanjskim čimbenicima, poput gladi, nezgoda ili bolesti.

Bilo bi pogrešno tvrditi da su krokodili besmrtni u bilo kojem smislu, iako je previše očito da pokazuju ekstremnu dugovječnost, posebno u usporedbi s drugim životinjama njihove veličine. Neka istraživanja sugeriraju da bi to moglo imati veze s neobičnom zbirkom mikroorganizama koji nastanjuju njihova crijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 21:33