DOBRE VIJESTI

Obični jelen, koji je nestao s područja Banovine, pomalo se vraća na to područje

Riječ je o staništu visoke kvalitete za tu vrstu životinja koja se u posljednje vrijeme sve češće viđa

Jelen, ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Jelen obični, koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća, nestao s područja Banovine, danas se pomalo vraća, čulo se na stručnoj radionici Jelen obični koja je u Hrvatskom domu u Glini okupila sedamdesetak sudionika.

Organizirao ju je profesor Nikica Šprem s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je na radionici govorio o prvim rezultatima reintrodukcije, odnosno nastojanja da se omogući opstanak, običnog jelena na području Banovine. Postupak vraćanja bilo koje divlje životinje na određeno područje nije nimalo jednostavan i kratak. U svijetu postoje slučajevi kada su ovakvi projekti, zbog raznih okolnosti, propadali, pa se postupak morao više puta ponavljati. Kada je riječ o jelenima u našoj zemlji, na svu sreću, problema nije bilo.

Banovina je, naime, stanište visoke kvalitete za tu vrstu jelena koji se, prema svjedočenju nekih sudionika, u posljednje vrijeme sve češće viđa, što govori da mu se populacija širi.

Obični jelen široko je rasprostranjen u Europi u velikim šumskim kompleksima uz vodotoke, u Hrvatskoj ga ima u panonskim lovištima, Gorskom kotaru i Lici.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 17:10