POGLEDAJTE VIDEO

Nestvaran prizor kod Brijuna: Mornari ugledali kita, sve su uspjeli snimiti

Za vrijeme izleta na kojem su se promatrali dobri dupini u moru je viđeno i jedno drugačije stvorenje
 Screenshot Regional Express

Kad čovjek isplovi na more kako bi gledao jednu vrstu životinja, ponekad se dogodi da vidi drugu, koju definitivno nije očekivao. Dogodilo se to u četvrtak predvečer za vrijeme izleta na kojem su se promatrali dobri dupini u blizini Nacionalnog parka Brijuni.

Kako piše Regional express, kapetan Franco Moscarda i mornar Emanuel Veneruzzo vidjeli su nešto veoma rijetko - jednog posve drugačijeg kita. Ovaj veliki morski sisavac kretao se u smjeru Muzila. Njihovom iznenađenju nije bilo kraja, ali su se ipak dovoljno sabrali da su izvadili mobitel i snimili čudesno stvorenje koje su vidjeli. Nisu precizirali o kojoj se vrsti radi, no stručnjaci s kojima smo razgovarali smatraju kako se radi o kitu perjaru.

Ukupno 11 vrsta kitova čini stabilne populacije u Sredozemnom moru i susjednim područjima, pišu iz Instituta Plavi svijet. Tri vrste su ograničene na manje dijelove Sredozemnog mora: kitove ubojice (Orcinus orca) nalazimo samo u vodama oko Gibraltara, grubozubi dupin (Steno bredanensis) nastanjuje levantinski bazen dok perajaste pliskavice žive samo u Egejskom moru. Ostalih osam vrsta nastanjuje cijelo Sredozemno more te ih se u većem ili manjem broju može pronaći i u Jadranu.

Tu spadaju: dobri dupin (Tursiops truncatus), kratkokljuni obični dupin (Delphinus delphis), prugasti dupin (Stenella coeruleoalba), veliki kit (Balaenoptera physalus), ulješura (Physeter macrocephalus), bjelogrli dupin (Globicephala melas), glavati dupin (Grampus griseus) i Cuvierov kljunasti kit (Ziphius cavirostris).

Zabilježene su i dvije vrste koje tek povremeno posjećuju Sredozemno more: crni dupin (Pseudorca crassidens) i grbavi kit (Megaptera novaeangliae). Prema trenutnim saznanjima, jedino dobri dupin trajno naseljava cijeli Jadran. Prugasti dupin, glavati dupin i Cuvierov kljunasti kit prisutni su jedino u južnom Jadranu, dok ulješure tek povremeno navraćaju u Jadran.

Veliki kitovi sezonski posjećuju južni i srednji Jadran. Bjelogrli dupin, crni dupin i grbavi kit su tek rijetki posjetitelji. I konačno, kratkokljuni obični dupin, vrsta koja je nekada bila prisutna u cijelom Jadranu, danas se smatra regionalno izumrlom jer se povremeno opažaju tek rijetke jedinke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2024 14:03