NE IDE MU

Naš omiljeni sup ponovno je u problemima: Albanski stručnjaci su ga izvlačili iz krošnje lijeske

Grif sada ima 4,7 kilograma, što je barem dva kilograma manje od normalne težine ove ptice

Izvlačenje Grifa iz krošnje

 AOS/BIOM

Supa Grifa pratimo od malih nogu. Doslovno. Čitatelji rubrike VauMijau sudjelovali su u odabiru njegova imena, a sa zebnjom smo primili vijesti kako je njegov prvi let završio u moru podno litica gnijezda. Na svu sreću, spašen je, odveden u oporavilište, pa pušten.

A sad se naš omiljeni sup ponovno našao u problemima. Satelitski signal pokazao je da se nalazi u Albaniji, ali da je jako dugo na jednom mjestu. To je odmah bilo sumnjivo, pa su se stručnjaci uputili na teren. Prilično su se iznenadili kada su vidjeli što ga drži na mjestu. On je, naime, zapeo u krošnji lijeske.

- Uspjeli su se popeti na stablo i izvući ga. No, nije poletio nakon što je ponovno bio slobodan, pa se vratio na ljudsku skrb i to od strane stručnjaka Nacionalnog parka Divjaka-Karavasta. Prema prvim informacijama, Grif je živahan i prilično snažan, ali nedostaje mu težine jer očito još uvijek nije savladao vještinu potrage za hranom. Kao društvena vrsta, u tome se bjeloglavi supovi uvelike oslanjaju jedni na druge, a u pošto su u prošlosti bili brojniji to je sigurno bilo lakše - rekli su iz domaće udruge BIOM.

Grif sada ima 4,7 kilograma, što je barem dva kilograma manje od normalne težine supa. Zato su albanski ornitolozi odlučili da ostaje na njihovoj skrbi (i kuhinji) dok ne dobije na težini, a tada će ga ponovno pustiti u prirodu.

- Nadamo se kako će Grif uspjeti oporaviti te krenuti u novi pokušaj savladavanja vještina koje mlada ptica, u ovom slučaju bez roditeljske pomoći, mora savladati kako bi samostalno opstala u prirodi. Taj proces traje oko pet godina, a samo dio mladih ptica na kraju uspije u tom pothvatu - dodali su iz udruge BIOM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 10:03