HRABRI BOKI

Medvjed koji je prvi u Velikoj Britaniji morao na operaciju mozga je dobro: ‘Nije bio baš sretan...‘

Veterinar specijalist za divlje životinje izveo je operaciju, čiji je cilj bio ispuštanje tekućine

Boki snimljen 2022. godine, kada je došao u svoj sadašnji dom

 Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Mrki medvjed koji je prošao operaciju mozga, prvi takve vrste koja je izvedena u Velikoj Britaniji, je dobro. Nakon operacije se probudio i njegovo stanje je stabilno. No, još uvijek nije posve izvan životne opasnosti, objavili su iz organizacije koja brine o njemu.

Medvjed Boki je u srijedu otišao pod nož nakon što je magnetska rezonanca otkrila da ima hidrocefalus, odnosno, nakupljanje tekućine u mozgu. Dvogodišnji sisavac je, naime, patio od napadaja i još nekih zdravstvenih problema, pa je poslan na pretrage kako bi se otkrilo što se točno događa.

Veterinar specijalist za divlje životinje, Romain Pizzi, izveo je operaciju, čiji je cilj bio ispuštanje tekućine iz mozga medvjeda. Zahvat je obavljen u Wildwood Trustu, parku divljih životinja u blizini Canterburyja u Kentu. Bio je to prvi put da je postupak te vrste izveden u Velikoj Britaniji. Pizziju ovo nije prvi put da taj tip operacije izvodi na medvjedu - nešto slično je učinio na jednom čupavcu u Aziji.

Iz organizacije Wildwood Trust su u četvrtak objavili kako je sve prošlo u redu.

- Veliko nam je zadovoljstvo izvijestiti da je Boki budan i da mu je dobro, koliko se može očekivati ​​nakon jučerašnje operacije mozga. Naravno, opasnost nije prošla, no pregledali su ga Romain Pizzi i naš veterinar, Elliott Simpson-Brown, iz IZVG-a (International Zoo Veterinary Group) i oni su zadovoljni njegovim dosadašnjim oporavkom. Tim u Wildwoodu nastavit će ga pažljivo pratiti kako bi bili sigurni da reagira na liječenje - stoji u njihovoj objavi, piše Guardian.

Sam Pizzi rekao je kako je uvijek nervozan kada ide u pregled pacijenata nakon ovakvih operacija.

- Puno je toga što nam je moglo zadavati probleme s Bokijem, ali dobra vijest je da je dobro. Nije bio sretan, naravno, ali normalno je da se osjeća nelagodno nakon operacije. No, on je bistar, oprezan i mentalno aktivan te dobiva sve lijekove koje treba. Za sada je njegovo stanje dobro - istaknuo je Pizzi.

Wildwood Trust trenutno prikuplja sredstva za Bokijevu operaciju i troškove njege nakon zahvata. Očekuje se kako će sve skupa koštati oko 20 tisuća funti.

Boki je inače kao desetomjesečni medvjed stigao u utočište nakon što ga je majka odbacila odmah nakon rođenja. Od tada je Wildwood Trust postao njegov dom, u kojem je sretan i siguran od svih opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 10:17