SIMPATIČNE SNIMKE

Lisica i vjeverica udomaćile se u dvorištu u Bjelovaru: ‘Jedna dolazi po orahe, druga po trešnje‘

Vlasnik kuće se nije ni najmanje uplašio bjesnoće, nego ih pušta da uživaju na mjestu na kojem su sigurne

Lisica u dvorištu

 Pavao Toth/Moj Portal

Jedna gladna lisica i vjeverica često se susretnu u dvorištu u Bjelovaru. One su otkrile dvorište u kojem su dobrodošle i u kojem uvijek mogu naći pokoji slastan zalogaj. Nitko im tamo ne prijeti i vlasniku kuće Pavlu Tothu nimalo ne smetaju, tako da se osjećaju veoma ugodno. Nije se on nimalo zabrinuo zbog moguće bjesnoće lisice - zna da te bolesti u našoj zemlji nema, pa je odmah shvatio zašto lisica prilazi tako blizu - zbog gladi.

I dok vjeverica svakoga dana navraća na terasu obiteljske kuće po ostavljeni orah, mlada se lisica, u nedostatku boljeg plijena, počastila zrelim trešnjama.

- Mladu lisicu koja je mirno s poda jela zrele trešnje snimio sam jučer poslijepodne. Bio sam u kući i trudio sam se da me ne vidi. Pojela je sigurno oko 10 – 15 plodova, a meni se čini kao izuzetno zdrava i prilagođena na naš prostor. Tko zna, možda je ovdje i odrasla. Moje dvorište je okrenuto prema pruzi oko koje se nalazi gusta šikara tako da se životinja vjerojatno tu osjeća sigurnom. Prije nekoliko mjeseci supruga je također uočila lisicu u dvorištu, no ne možemo reći je li riječ o istoj životinji - priča za Moj Portal Pavao Toth kojemu ovo nije jedini susret sa životinjom koja nije domaća.

Naime, gotovo svakodnevno na njegovu terasu navraća i jedna vjeverica. Dosjetljivošću, uspio ju je naučiti da se vraća svakoga dana iznova.

- Ona je već dugo tu. Na terasi smo držali kutiju s orasima koju je ona pronašla, u koju je ulazila i iz koje je krala orahe. Skroz nam je simpatična pa ju nismo htjeli uplašiti ili otjerati. Naravno, nismo htjeli niti da nam pojede sve orahe pa smo kutiju maknuli na sigurno. Otada joj u tegli s cvijetom ostavimo jedan ili dva oraha, a ona se svakoga dana vrati i uzme ih. Malo prošeta, pronjuška i ode svojim putem - priča Pavle koji je ove neuobičajene posjete nimalo domaćih životinja dokumentirao fotografijama i kratkim snimkama.

Budući da je video lisice u svojem dvorištu koja jede trešnje objavio na Facebooku, potaknula se rasprava radi li se o lisici ili možda čaglju. Branimir Stankić, predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije tvrdi kako nema nikakve sumnje da se radi o mladoj lisici koja u dvorište ulazi dijelom zbog radoznalosti, no najviše ipak zbog hrane.

- Ova lisica izgleda potpuno zdravo i zaigrano. Takvi prizori zapravo nisu neuobičajeni za gradove. Osim što navraćaju, neke divlje životinje i žive u gradovima. Sve su one u potrazi za hranom - kaže Stankić i podsjeća da svi oni građani koji imaju slične primjere, mogu nazvati nadležne službe koje su dužne životinje uhvatiti i potom pustiti u divljinu.

- Upotreba oružja 300 metara od naseljenog područja nije dozvoljena tako da pucanja zasigurno neće biti. Uostalom, straha od lisica nema jer u posljednjih pet godina u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj bjesnoće - zaključio je.

Kako se čini, Pavlova lija i vjeverica još će dugo imati zaklon u njegovom dvorištu. Osim što ih posjete ovih životinja uveseljavaju, Pavlu i njegovoj supruzi Ankici dokaz su kako im je čista i netaknuta priroda uistinu pod nosom, što je svakako lijepo znati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 23:04