BROJNE PREDRASUDE

Danas se obilježava Dan vuka, stvorenja za koje stručnjaci ističu da je najneshvaćenije u prirodi

Od malih nogu čitali smo priče u kojima je vuk glavni negativac te je dugo vremena bio je najproganjanija zvijer
 Lassi Rautiainen/nature Picture Library/profimedia

Diljem svijeta se 13. kolovoza slavi Međunarodni dan vuka. RIječ je o jednom od najviše istraživanih sisavaca na svijetu, no još uvijek su nam neke stvari o njima nepoznate. Zanimljivo je da mali broj vukova može znatno promijeniti uvjete u ekosustavu i ublažiti promjene do kojih je došlo čovjekovim djelovanjem.

- Od malih nogu čitali smo priče u kojima je vuk glavni negativac koji napada Crvenkapicu i tri praščića te je dugo vremena bio je najproganjanija zvijer. Međutim danas znamo da su vršni predatori poput vuka neophodni za zdrav ekosustav. Vukovi kontroliraju populacije biljojeda i tako štite biljnu vegetaciju od pretjerane ispaše, a njihova lovina hrana je brojnim drugim životinjama - objavili su iz Centra za posjetitelje Velike zvijeri.

Iz udruge BIOM dodali su kako je riječ o jednom od najslikovitijih i najneshvaćenijih stvorenja u prirodi. Na ovaj dan važno je istaknuti da su širenje znanja i podrška ključni za miran život s njima, smatraju iz te udruge.

- Vukovi imaju vitalnu ulogu u našim ekosustavima, pomažući u održavanju ravnoteže i raznolikosti. Umjesto ulaganja u lov ili druge metode kontrole, usredotočimo se na obrazovanje i očuvanje. Ulaganje u znanje i suživot nije samo pobjeda za vukove, već korak prema uravnoteženijem i otpornijem okolišu za sve nas - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:04