WOW!

Čudesno otkriće objavljeno u prestižnom magazinu frapiralo znanstvenike: ‘Mi nismo jedina vrsta koja koristi osobna imena!‘

Postoji i nježniji aspekt svega ovoga: zvati jedni druge njihovim imenima mogao bi biti način jačanja društvenog povezivanja

Mjerenje zvukovnih amplituda u akustičnoj komori (arhivska fotografija)

 Stock Connection Blue/alamy/alamy/profimedia/Stock Connection Blue/alamy/alamy/profimedia

Imena su nešto što je svojstveno ljudima i od malenih nogu naučimo svoje ime, kao i ona dragih nam ljudi. Ona su bitan dio našeg identiteta i pomažu nam da komuniciramo s drugima. Razumljivo je zašto se do sada smatralo kako je to jedinstveno i nešto što pripada samo našoj vrsti. No, kako je pokazalo novo otkriće, nismo trebali biti tako sigurni. Otkriveno je, naime, kako je divlji afrički slonovi u obraćanju jedni drugima koriste specifičnim, posebnim zvukovima koji su rezervirani upravo za tog slona. To je, smatraju znanstvenici, ime određenog stvora, a pokazuje i nevjerojatnu evoluciju jezika.

Znanstvenici su analizirali komunikaciju divljih slonova u dva područja Kenije, koja su međusobno udaljena i slonovi nemaju kontakta jedni s drugima. Uspjeli su identificirati oko 470 specifičnih zvukova.

Tim je izmjerio akustične značajke zvukova slonova i proveo niz statističkih testova na podacima, kako bi vidjeli je li moguće predvidjeti identitet primatelja iz poziva. I doista, utvrđeno je da je to slučaj.

- Primatelji se mogu ispravno identificirati iz strukture poziva - stoji u studiji, prenosi IFL Science.

Aspekt koji je tim posebno zanimao bio je oponašaju li pozivi vokalizaciju primatelja. To je primijećeno kod drugih vrsta, kao što su dupini, koji mogu naučiti jedni druge glasovne oznake i reagirati na vlastitu oznaku kada je čuju.

image

Ilustracija

Mitsuaki Iwago/minden Pictures/profimedia

No, no što je bilo fascinantno u vezi slonova je to što su autori pronašli ograničene dokaze da su pozivatelji oponašali poziv svakog primatelja.

- Naše otkriće da slonovi ne samo oponašaju zvuk povezan s jedinkom koju dozivaju bilo je najintrigantnije. Sposobnost korištenja proizvoljnih zvučnih oznaka za druge pojedince sugerira da druge vrste oznaka ili deskriptora mogu postojati u pozivima slonova - rekao je autor studije Kurt Fristrup.

Autori su posebno analizirali 17 slonova kojima su pustili snimke poziva koji su im bili upućeni kako bi vidjeli kako su reagirali. I zaista, njihova reakcija nije izostala - odmah bi se približili ‘govorniku‘ i započeli komunikaciju s njim.

Sve u svemu, autori su zaključili da bi ovo mogao biti prvi dokaz da neljudska vrsta koristi sustav imenovanja sličan ljudskom. Što se tiče odgovora na pitanje zašto bi se to moglo dogoditi baš kod slonova, postoje neki tragovi koje možemo otkriti iz njihovih društvenih struktura.

- Zbog svoje društvene dinamike slonovi su često odvojeni od svojih partnera. Vokalne oznake vjerojatno omogućuju slonovima da privuku pozornost određenog udaljenog primatelja - ističu autori.

Postoji i nježniji aspekt svega ovoga: zvati jedni druge njihovim imenima mogao bi biti način jačanja društvenog povezivanja, tvrde autori, kao što je slučaj s ljudima. Autori napominju da "otkriće pokreće intrigantna pitanja o složenosti društvene spoznaje slonova" i stoga otvaraju fascinantan novi put za istraživanje istraživača.

Studija je objavljena u Nature Ecology & Evolution.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 05:02