VIRALNI HIT

‘Bucmasti‘ pingvin pravi je hit u svijetu: Teži 22.5 kilograma, dnevno jede hrpu ribe i ima vojsku obožavatelja

Brojke su nevjerojatne: na društvenim mrežama i web stranici Sea Lifea, Pesta je vidjelo oko 4.3 milijarde ljudi

Ilustracija

 Ctk/alamy/alamy/profimedia

Znamo da je hrana ljubav i, ako ništa, mi dobro razumijemo što se dogodilo pingvinu Pestu koji je oduševio internet, a pomalo iznenadio one koji ga redovito važu. To dvoje ispalo je povezano - ljudi su se, naime, oduševili viješću o bucmastom pingvinu. Možda 22.5 kilograma ne zvuči kao nešto previše, ali njegovi roditelji zajedno teže toliko. Evo još jedan dokaz da ga ‘ima malo više‘: najteži pingvin u zatočeništvu u ovom akvariju imao je 18 kilograma.

Kad su njegovi čuvari shvatili da im se devet mjeseci star pingvin, koji jede između 25 i 32 ribe dnevno, pretvorio u bucka, malo su se zabrinuli. O tome su iz Sea Life akvarija u australskom Melbourneu obavijestili javnost i Pesto je odmah postao svjetska zvijezda.

Jacinta Early, edukatorica u tom akvariju, rekla je kako nije uobičajeno da su pingvini tako veliki i teški, no očekuju da će izgubiti dio svoje kilaže u idućim tjednima, kako bude dobivao svoje odraslo perje. No, teško je prognozirati koliki će to gubitak biti, pa nagađa da će u odrasloj dobi biti jednak kao i njihov najteži pingvin, dakle, 18 kilograma.

Njegova kilaža dolazi od zdravog apetita i dobrih gena, smatra Early. Naime, njegov otac Blake je najveći (i najstariji) pingvin u akvariju.

- On je samo velika beba. Da, jede puno, ali težina mu nije takva da bi se mogla smatrati nezdravom - rekla je Early za Guardian i dodala kako ga veterinari redovito pregledavaju i s njim je sve u najboljem redu.

Zadnjih nekoliko mjeseci, Pesto je postao pravi hit na društvenim mrežama, a sve je otišlo toliko daleko da je jedna influencerica snimila video u kojem pokazuje kako se našminkati u stilu u ovoga pingvina. Mnogi su u akvarij došli samo zbog njega, a među posjetiteljima je odjednom počeo vladati iznimno veliki interes za ove ptice. Brojke su nevjerojatne: na društvenim mrežama i web stranici Sea Lifea, Pesta je vidjelo oko 4.3 milijarde ljudi.

Profesorica Mary-Anne Lea pojasnila je da nije nemoguće da pingvini, čak i u divljini, teže toliko više od svojih roditelja. U Pestovoj dobi oni uglavnom imaju više kilograma od predaka, ali kako odrastaju, mršave.

- U divljini bi on imao dobre zalihe na tijelu. To bi pokazivalo da je imao dobre roditelje, koji su ga kvalitetno hranili, a to bi mu dalo i dulje vremena prije nego bude morao uspješno sam pronalaziti svoje obroke - istaknule je Lea i dodala kako misli da nema nikakve potrebe da se sa zabrinutošću razgovara o pingvinovoj težini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 10:03