INCIDENT

Zrakoplov iz Osla za Malagu hitno je morao sletjeti: ‘Živ je izletio iz mog tanjura!‘

Norveški miš nije prvi glodavac u avionu, a opasni su jer grizu električne kablove nužne za rad aviona

Scandinavian Airlines

 Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

Let iz Osla za Malagu se morao preusmjeriti u Kopenhagen zbog ‘ilegalnog putnika’ - miša. Kada je jedan od putnika otvorio svoj obrok, živi glodavac iskočio iz njega i izazvao popriličan šok i zbunjenost među putnicima. Ovakve se situacije događaju rijetko, a naoko bezopasne životinje na visini tisućama metara iznad tla predstavljaju ozbiljan sigurnosni rizik. Kako je objasnio glasnogovornik Scandinavian Airlinesa, u čijem se zrakoplovu sve i dogodilo, aviokompanije nameću stroga ograničenja u vezi s prisutnošću glodavaca u zrakoplovima kako bi se izbjegla opasnost da životinje grizu električne kablove koji su ključni za rad aviona, piše Guardian.

Suprotno onome što bi se moglo zamisliti, putnici nisu bili toliko šokirani mišem koji je iskočio iz hrane, već ih je zabavljao. Jedan od putnika o svemu je pisao i na svom Facebook profilu.

“Vjerovali ili ne, gospođa pored mene ovdje u Sas Plusu otvorila je svoju hranu i iz nje je iskočio miš. Sada smo se vratili i sletjeli u Kopenhagen”, napisao je uz puno nasmiješenih emotikona. Kasnije je za britansku televiziju rekao kako situacija u avionu nije bila nimalo napeta pa putnici nisu bili pod stresom.

- Razgovarao sam sa stjuardesom koja radi ovdje i rekla mi je da u svojih 40 godina iskustva nikada nije doživjela tako nešto - dodao je.

Vrlo brzo nakon što su sletjeli u Kopenhagen, putnici su premješteni na drugi let za Malagu i sigurno su stigli na odredište. Ovaj put bez miševa u avionu.

“To je nešto što se događa iznimno rijetko, ali imamo uspostavljene procedure za takve situacije. One uključuju pregled s našim dobavljačima kako bismo osigurali da se to više neće dogoditi”, stoji u priopćenju SAS-a.

Norveški miš koji je skoro završio na jugu Europe nije prvi glodavac u avionu. Let British Airwaysa u zračnoj luci Heathrow za San Francisco 2017. nije uspio poletjeti nakon što je u avionu primijećen miš. Nakon četiri sata kašnjenja pronađen je zamjenski zrakoplov, a za kompaniju je to značilo trošak od gotovo 300 tisuća eura.

Bilo je i drugih neplaniranih slijetanja koja nisu uzrokovana tehničkim ili sigurnosnim problemima. Prošle godine, linija United Airlinesa koja je letjela iz Houstona za Amsterdam preusmjerena je u Chicago nakon što je neobuzdani putnik u poslovnoj klasi prekinuo let jer njegov prvi obrok navodno nije bio dostupan, a 2017. je zrakoplov Qatar Airwaysa bio je prisiljen sletjeti nakon što je žena otkrila da ju suprug vara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:04