PRIJATELJI ŽIVOTINJA

‘Znamo da idu na klanje, ali strahota je gledati kako se prema njima nehumano postupa‘

Dobili su dojave seljaka o tome da se nesretna stvorenja trpaju u kamione na način koji nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja
 Prijatelji životinja

Nakon nedavnog dopisa ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojemu ukazuju da se na svinje kućne ljubimce i one u utočištima ne bi smjele primjenjivati mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge, Prijatelji životinja ponovno su pisali ministrici. U dopisu navode da su im se obratili mještani slavonskih sela zgroženi grubim postupanjem prema svinjama koje se otpremaju u klaonice zbog Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj. Unatoč tome što se te svinje odvoze na klanje, traže od ministrice da predstavnike veterinarske struke i ostale koji na terenu provode Naredbu upozori na nužnost uvažavanja minimalne dobrobiti svinja koje se prevoze u klaonice, sukladno zakonskim propisima.

Naime, Udruga je primila dojave svjedoka koji navode da se u kamione „trpaju zajedno krmače, bravci i prasad”, pri čemu se uspaničene svinje međusobno gaze i tuku, „bude ih polomljenih, a bravci grizu i jedu krmačama prasce”. To se događa pri svakom utovaru svinja u kamione i svjesni su da svinje idu na klanje, no „strahota je gledati kako se s njima nehumano postupa”.

Ovakvo neetično postupanje motivirano je i time što je Europska komisija Hrvatskoj dala iznimno kratak rok do 20. studenoga da eutanazira više od 50 tisuća svinja koje se nalaze u objektima bez biosigurnosne zaštite kako bi Hrvatskoj odobrila nesmetano prometovanje svježim svinjskim mesom. No, ističu Prijatelji životinja, mjere propisane Naredbom i ekonomski razlozi ne mogu biti opravdanje i dopuštenje za kršenje propisa koji se odnose na dobrobit životinja. Ističu da neadekvatno postupanje prema životinjama tijekom prijevoza predstavlja kršenje Zakona o zaštiti životinja i Uredbe Vijeća (EZ) br. 1/2005 o zaštiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanih postupaka, koja propisuje da „nitko ne smije prevoziti životinje niti učiniti da se prevoze na način koji bi kod njih mogao izazvati ozljedu ili nepotrebnu patnju”.

- Ministricu smo podsjetili da su svinje visokointeligentne i društvene životinje koje znanstvenici smatraju inteligentnijima od pasa, koje imaju jako dugotrajno pamćenje, sanjaju, prepoznaju vlastita imena, uče ‘trikove’ za nagradu poput sjedenja, uživaju u slušanju glazbe, igranju s nogometnim loptama i masažama, mogu čak igrati videoigre i vode društvene živote takve složenosti kakva je ranije primijećena samo u primata. Osim toga, svinje osjećaju strah i bol te pri velikoj prenapučenosti pokazuju izraženu socijalnu dominaciju, zbog čega često na liniju klanja dolaze redoslijedom onako kako su zajednički živjele u skupini tijekom uzgoja - pojašnjava Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Dodaje da im je, kao udruzi za zaštitu životinja, apsolutno zastrašujuća činjenica da se životinje, i to još toliko slične čovjeku, uzgajaju za hranu. Stoga je još užasnije postupanje prema svinjama tijekom ukrcavanja u kamione i prijevoza te zanemarivanje njihove dobrobiti u trenucima kada se, prestravljene, otpremaju na klanje, a zbog toga negoduju i sami uzgajivači svinja.

- Cjelokupni život svinja svodi se na odvratne uvjete uzgoja, stalni krug prisilnog razmnožavanja umjetnom oplodnjom i zatočeništva, prerano odvajanje praščića od majki, rezanje repova i zuba te kastracije bez ikakvih sredstava za ublažavanje bolova... Prirodno besprijekorno čiste, prisiljene su živjeti u vlastitom izmetu i bljuvotini. Ekstremno pretrpavanje, loša ventilacija i prljavština uzrokuju širenje bolesti, zbog čega dobivaju goleme količine antibiotika, no mnoge ipak umru od infekcija. Neovisno u kojem tipu uzgoja svinje žive, na kraju sve završavaju život u klaonicama. Prelaskom na bezmesnu prehranu možemo najučinkovitije zaustaviti njihovu patnju i širenje zaraznih bolesti životinja i zoonoza - zaključuje Klopotan Kačavenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:31