VETERINARKA PORUČUJE

‘Ženke su konstantno skotne, mačori puni ozljeda, a mačje sida i leukemija su u rapidnom porastu‘

Glavni način prijenosa mačje side su upravo duboke ugrizne rane koje mačori zadobiju prilikom borbi

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Zadnjih godina sve više jača svijet o tome da je mačke, posebno one koje žive na ulici, nužno kastrirati. One se, naime, tjeraju tijekom cijele godine i zapanjujući je podatak da jedna mačka i njeno potomstvo na svijet tijekom sedam godina mogu donijeti nevjerojatnih 420 tisuća novih mačaka.

Premda je to razlog koji je sasvim dovoljan za kastraciju, ima ih još nekoliko.

- Zahvaljujući ljudima, mačke žive na asfaltu, na opasnim prometnicama u stalnoj opasnosti od trovanja i zlostavljanja, a to nije nimalo prirodno. Ženke su konstantno skotne, iscrpljene, mačori su puni ozljeda od međusobnih borbi, a na žalost mačje zarazne virusne bolesti FIV (mačja sida) i FELV (mačja leukemija) su u rapidnom porastu. Bitno je naglasiti da je broj zaraženih nekastriranih mačaka sve veći.

Niti jedna od tih bolesti nije zarazna za ljude ili pse. Glavni način prijenosa FIV-a su upravo duboke ugrizne rane koje mačori zadobiju prilikom borbi. Osim FIV-a i Felv-a, tu su i herpes virus, calici virus, panleukopenija ... Jedini način kojim im možemo pomoći je upravo kastracija - ističe veterinarka Svjetlana Prodanović iz Mreže za zaštitu životinja.

Dodaje kako kastrirane mačke (i kuje) žive duže i zdravije, tim zahvatom spriječene su gnojne upale maternice otvorenog ili zatvorenog tipa, tumori maternice, jajnika, a smanjuje se i rizik od tumora mliječnih žlijezda. Spriječene su i sve druge nuspojave tjeranja kao što su teške bolesti, rane i ugrizi.

- Neodgovornim skrbnicima mačaka prirodno je da se mačke spare i do tri puta godišnje te rađaju nove i nove mačiće koje onda skrbnici "rješavaju". Rješenje je davljenje u kanti vode, bacanje u kontejnere za smeće ili po šumama i grmlju. I to obično vrlo brzo nakon poroda. Često takve mačke budu iscrpljene stalnim okotima, a i bolesti ih ne zaobilaze. Često rađaju slabe i bolesne mačiće koji brzo umiru. Mačke neodgovornih skrbnika nemaju izbor. Mačići budu "riješeni" ovako ili onako ali mlijeko u mliječnim žlijezdama ostaje. Nema ga tko sisati.

Jedan od uzroka mastitisa je upravo zastoj mlijeka u mliječnim žlijezdama. U većini slučajeva upalu mliječne žlijezde prati i poremećaj općeg zdravstvenog stanja: gubitak apetita, povišena tjelesna temperatura, apatičnost. Mliječna žlijezda postane bolna, natečena, povećana, promijenjene konzistencije, a regionalni limfni čvorovi su otečeni i bolni na dodir. Potrebno je što prije reagirati jer samo pravovremeno liječenje može spasiti mačku od težih posljedica - dodaje Prodanović.

Na žalost, uslijed čestih upalnih promjena na mliječnoj žlijezdi mogu nastati tumori mliječne žlijezde. Na fotografiji koja je nastala u veterinarskoj ambulanti Anubis klub vidi se mačka koja je teška svega 1700 grama, a imala je još 1050 grama težak tumor koji je nastao jer njeno mlijeko nisu sisali mačići, nego je ostajalo u tijeku.

- Nemojte misliti da se isto ne događa i slobodnoživućim mačkama. Upravo njima često cijelo potomstvo umre zbog bolesti, koje im često prenesu baš majke, pa mlijeko nema tko sisati. Samo njima često nema tko pomoći. Kastrirajte svoje mace. Kastrirajte slobodnoživuće mace. Ovo niti jedna maca ne zaslužuje - zaključila je Prodanović.

image

Tumor mliječnih žlijezda - mačka prije i poslije operacije

Veterinarska ambulanta Anubis Klub
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 15:46