ZMIJA OTROVNICA

Žena je tri mjeseca nalazila izmet po automobilu, umalo je pala u nesvijest kad je saznala kojoj životinji pripada

Na kraju se ona pomirila sa sudbinom, nabavila je zaštitnu opremu i gmaza nazvala Fluffy

Red-bellied black snake u prirodi

 Ken Griffiths/alamy/alamy/profimedia

Lisa Kournelis iz australijskog Newcastlea živi u pravoj mini noćnoj mori, ali je odlučila prihvatiti da joj je situacija nerješiva i došla je u stanje uma na kojem joj zavidimo. U njen je automobil, naime, uselila zmija otrovnica. Čak četiri pokušaja da je izvuku van nisu uspjela, pa se žena pomirila sa sudbinom. Zmiju je nazvala Fluffy (slučajno ili ne, baš kao troglavi pas u Harryju Potteru, kojem je ime dao lovočuvar Hagrid, svat sklon tome da u svakom stvoru vidi nešto slatko i lijepo) i njih dvije žive u nekoj čudnoj simbiozi.

Zmija pripada vrsti koja se naziva red-bellied black snake (Pseudechis porphyriacus) čiji otrov može ubiti čovjeka, ali do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od njenog ugriza. Riječ je o krajnje miroljubivim stvorenjima. To je, vjerojatno, jedina sretna okolnost u ovoj priči koja je, čini se, počela još u ožujku. Lisa je zmiju vidjela tek u travnju, ali je zaključila kako je vjerojatno došla koji tjedan ranije. Nalazila je žena izmet po automobilu, ali nije ni pomislila da joj se zmija uselila unutra. Razotkrila je čiji su to ‘poklončići‘ kad je otvorila stražnja vrata auta kako bi neku kutiju stavila na zadnje sjedalo i na njemu je zatekla zmiju kako se odmara. Nimalo uznemirena.

Jasno, Lisa je jauknula, brzo zatvorila vrata i odmah pozvala hvatače. Oni su došli, probali uloviti zmiju, nisu uspjeli, pa su otišli. Scenarij se ponovio još tri puta, a onda je Lisa odustala i shvatila da mora promijeniti svoj pristup cijeloj situaciji. Jednostavno je morala naučiti živjeti s Fluffyjem i nabaviti opremu za slučaj da je zmija ugrize. To su vunene hlače i druga zaštitna oprema za ostale dijelove tijela. Ako je zmija napadne, za oprema će ‘popiti‘ najviše otrova.

Stručnjaci nagađaju da je zmija ušla u trenutku kad je Lisa na trenutak ostavila otvorena vrata automobila. No, ni oni ne mogu vjerovati da gmaz ne želi otići. Iz njihovog dosadašnjeg zajedničkog života može se zaključiti kako mu Lisa odgovara, jer je očigledno ne vidi kao prijetnju i nije je napao.

Matt Stopford, hvatač zmija s 40 godina iskustva iza sebe, rekao je za časopis People da nikad nije čuo za ovakav slučaj. I on je imao jednu zmiju iste vrste u automobilu, ali ta je nakon četiri dana otišla svojim putem.

- Zmije zapravo ne vole automobile. Ući će ako netko ostavi otvoren prozor, ali najčešći slučajevi kada sam ih vadio iz automobila su oni u kojima oni uđu u neku kutiju koja je, recimo, bila u garaži, a onda ljudi tu kutiju unesu u auto. Inače im vozila stvarno nisu draga, tako da je ovo krajnje neobičan slučaj - rekao je Stopford.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 12:39