TAJ DIVNI ZVUK

Zašto mačke predu? Nekoliko je situacija kada to rade i nisu sve baš lijepe

Obično se misli kako je ovo zvuk rezerviran za trenutke zadovoljstva, no nije nužno tako
 Marius Graf/Panthermedia/Profimedia

Jedna od stvari koje baš svi znamo o mačkama je da one predu, no zanimljivo je da još uvijek nismo sigurni zbog čega to rade. Obično se misli da je to izraz zadovoljstva, no ne mora biti, jer nekad taj zvuk čujemo i u trenucima kada ih nešto jako boli. Općenito, predenje je način komunikacije među mačkama, jednako kao što ga koriste i da bi ‘razgovarale‘ s ljudima, ali im pomaže i u teškim situacijama.

Ponekad je predenje izraz zadovoljstva. Recimo, kada mačka leži uz svojeg vlasnika i on je mazi. No, postoje mačke koje predu i kada su gladne. Istina, taj zvuk predenja je nešto drugačiji od prvog, ali je svejedno riječ o istoj vrsti zvuka.

Ovaj zvuk počnu ‘proizvoditi‘ već od malih nogu. Stručnjaci misle da tada predu da bi komunicirali s majkama. Dokazali su, naime, da se tako veza među njima jača, a majke mačke taj zvuk koriste kako bi uspavale svoje malene.

No, mačke mogu presti i kada su u teškim životnim situacijama. Nagađa se kako tada taj zvuk služi kako bi se smirile, ali i da brže ozdrave. Poznato je da na taj način pomažu zacjeljivanju kostiju, ali je otkriveno da predenje olakšava disanje i da im smanjuje bol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:07