NEOČEKIVANO

Video: Muškarac pronašao neobičnu pločicu na plaži i podignuo je, a ona je oživjela...

Uz njih se vezuje staro vjerovanje da oni zapravo nisu živa bića, nego izgubljeni novčići sirena ili stanovnika Atlantide
 Twitter screenshot

Nije pametno dirati baš sve što pronađemo na plaži. Jasno, osim ako je živo i treba ga vratiti u more, ali i tada je to najbolje učiniti uz pomoć nekog štapa ili komada odjeće, bez da rukama diramo biće o kojem možda i ne znamo baš sve. Jedan je muškarac pronašao nešto zanimljivo na plaži, uzeo to u ruku i onda shvatio da je živo.

Na svu sreću, stvorenje nije bilo otrovno. Radilo se, naime, o ježu imena pješčani dolar (Clypeaster reticulatus), koji je na Novom Zelandu poznat pod imenom morski kolačić. Taj maleni morski svat stvarno izgleda neobično, ali je iznimno važan za ekosustav mora. Ne viđa ga se baš često i mnogi uopće ne znaju da postoji, pa se zbog toga iznenade kad vide da je taj okrugli komad nečega, što izgleda kao pločica, zapravo životinja.

Zanimljivo je kako se uz ovo stvorenje vezuje staro vjerovanje da mrtvi pješčani dolari zapravo nisu živa bića, nego izgubljeni novčići sirena ili stanovnika Atlantide. Za taj je mit odgovoran isključivo njihov neobičan oblik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:21