ČUDESNO

Veslajući u prozirnom kajaku muškarac naišao na čudan prizor: ‘Zašto tako drži peraju, što se događa?‘

Vrlo je vjerojatno da se radi o nečemu prekrasnom, a zanimljivo je da se takvi prizori sve češće viđaju zadnjih 20 godina

Ilustracija

 Joseph Prezioso/Afp/Profimedia

Odveslati na pučinu u prozirnom kajaku dobra je ideja ako ste obožavatelj morskih stvorenja, koji će dati sve od sebe da neko od njih vidi, snimi i onda podijeli s cijelom svijetom. Baš je takav Brodie Moss, koji na svojem YouTube kanalu objavljuje snimke raznih stvorenja iz dubina.

No, čak ni on nije pomislio da će vidjeti kita iz neposredne blizine. Točnije bi bilo reći da će vidjeti kitov rep kako nepomično stoji u zraku ispred njega. Kad je spustio kameru ispod razine vode, vidio je da je s kitom i njegovo maleno. Nije znao zašto se kit tako ponaša, pa je svoje pratitelje pitao što misle o onome što su vidjeli. Neki su mu odgovorili da, s obzirom na blizinu mladunca, vrlo je vjerojatno da je kit ženka i da hrani svoje maleno.

Stručnjake je dugo zbunjivalo ovakvo ponašanje kitova, a mnogi su, videći im samo peraje kako vire iz vode, pomislili da su velike životinje bolesne. No, stručnjaci danas vjeruju kako ženke drže peraje iznad vode kad im je tijelo blizu površine. One tako štede energiju koja im je potrebna za ronjenje u dubinama, pa tada mogu mladunče dojiti koliko je potrebno. Zanimljivo je da ovo ponašanje nije urođeno kitovima, nego je naučeno - stručnjaci u zadnjih dvadeset godina viđaju sve veći broj ženki koje ovako doje mlade, dok prije uopće nisu viđali ovakve prizore.

Ako se ne radi o ženkama s malenima, ovakvo držanje znači da se hit ili hrani ili da se zapleo u kakvu mrežu i da je u nevolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 06:40