JADRAN

Užas: Nesretna glavata želva progutala udicu, hitno poslana na operaciju

Otto, kako je dobio ime, operiran je u pulskom akvariju, gdje će biti sve dok se dovoljno ne oporavi da ga se pusti nazad u more

Glavata želva Otto
 

 Institut Plavi svijet

Premda je početak priče ružan i bolan za jednu životinju, njeno spašavanje pokazuje kako nekada puno ruku može pomoći da se nečiji život spasi. U ovom slučaju bio je potreban jedan ribar i dvije institucije, ali vrijedilo je, jer je glavata želva koja je dobila ime Otto spašena.

Institutu Plavi svijet Otta je u utorak popodne predao ribar, koji ga je pronašao kao slučajan ulov. Htio ga je baciti nazad u more, ali je shvatio da u ustima ima udicu, pa ih je nazvao. Ekipa Instituta je odmah došla po želvu, ali su ustanovili da ne mogu sami izvući udicu, nego želva mora na operaciju. To je bilo nužno: ako se ne uklone, udice mogu dovesti do ozljeda probavnog sustava i dovesti do smrti. Zbog toga su Otta odveli u Pulu, u tamošnji akvarij, na operaciju.

image

Snimka udice koju je Otto progutao

Institut Plavi svijet

Čim je došao k nama, napravili smo rendgensku snimku i ustanovili gdje se udica točno nalazi. U četvrtak je naš veterinar Mikele Medica uspješno uklonio inox udicu veličine 6.5 centimetara . Veseli nas da je Otto nakon buđenja iz anestezije vrlo aktivan, no i dalje ostaje na intenzivnoj njezi - kažu iz akvarija, gdje kažu da će ova kornjača čija je dob između sedam i deset godina kod njih ostati do potpunog oporavka, a onda će se vratiti u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:45