NEMA ČIP

Ulovljen nosati rakun na Žutom brijegu: ‘Odmah se najeo i spava, a mi mu tražimo vlasnika‘

Otkrili su ga jer je, omamljen mirisima jabuka i oraha, zaspao u blizini jedne kuće
 ZOO Zagreb

Hvatači Dumovca u četvrtak su dobili dojavu o rakunu kojeg su građani susreli kraj brane u Štefanovcu. Izašli su na teren, no pitome životinje nigdje nije bilo. Zamolili su ljude da ih, ako ga opet vide, pozovu. To se i dogodilo: u petak je stigao poziv da je nosati rakun na Žutom brijegu. Omirisao je orahe i jabuke na terasi jedne kuće te opijen mirisima voća i zrakama jesenjeg sunca odlučio ubiti oko.

- Naš ga je dolazak razbudio. Svidio mu se život u prirodi podsljemenske zone, pa, logično, nije s nama samovoljno želio krenuti u nepoznato. Uz malo smo ga truda uspjeli uloviti i prevesti u oporavilište - kažu hvatači Dumovca koji su ga prevezli u oporavilište zagrebačkog ZOO vrta.

Rakun je dobio ime Branko. Star je oko šest mjeseci. U oporavilištu je pojeo svoj obrok, sastavljen od voća, povrća i mesa. Potom je jednostavno zaspao, kao da nema nijedne brige na ovom planetu.

- Svidjelo jelo spravljeno u kuhinji Zoološkog vrta. Što nosati rakuni jedu, tamo dobro znaju jer u Vrtu živi skupina od deset životinja u dobi od 6 do 19 godina. Branko je najvjerojatnije nečiji ljubimac. Naviknut je na prisutnost ljudi. Mikročip nema, pa se nadamo da će nam se njegov čovjek javiti.

Budući da je nosati rakun, mala zvijer iz Južne Amerike, na popisu invazivnih vrsta Europske unije, njegov je pronalazak putem sustava za prijavu invazivnih vrsta prijavljen Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja - kažu hvatači.

image
ZOO Zagreb
image
ZOO Zagreb
image
ZOO Zagreb
image


ZOO Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 19:12