SPOR NAPREDAK

Udruge mole inspektorat: ‘Ljeto je, udomljavanja su stala, produžite rok za Žarkovicu‘

Preko projekta Adopt Žarkovica Dogs do sada je dom pronašlo 38 pasa, a 130 ih je premješteno

Žarkovica

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Već puna dva mjeseca traje akcija zbrinjavanja pasa iz neregistriranog azila Žarkovica u Dubrovniku. Nakon donesenog rješenja da se više od 200 pasa treba hitno izmjestiti s javne površine na Žarkovici, Državni inspektorat već je jednom produljio rok, koji istječe za nekoliko dana. Udruge za zaštitu životinja i volonteri poručili su kako očekuju da će se rok još produljiti zato što je nemoguće tako brzo, i to ljeti kada se pojačano napuštaju životinje, zbrinuti tako velik broj pasa u odobrena skloništa s obzirom na njihove ograničene kapacitete, a i udruge su preopterećene.

Udruga Pobjede, sklonište Prijatelji iz Čakovca i udruga Prijatelji životinja pokrenuli su projekt Adopt Žarkovica Dogs kako bi se svim psima osiguralo liječenje i udomljavanje. Volonteri osječke Udruge Pobjede popisali su sve pse koje su zatekli na Žarkovici. Podaci o njima i fotografije mogu se vidjeti na www.adopt-zarkovica.eu. Dosad je preko ugovornog skloništa premješteno 130 pasa, među prvima oni najviše bolesni i ozlijeđeni. Psi nakon započinjanja liječenja dolaze na skrb udruga te u privremene smještaje. Udomljeno je 38 pasa.

Nakon što su udruge pokrenule akciju pomoći psima, a mnoge udruge i pojedinci pomogli privremenim smještajem, liječenjem i udomljavanjem pasa, projekt su u srpnju preuzele Ana Ivelja i Ivana Neusidl u ime Grada Dubrovnika te ga nastavljaju dok svi psi ne budu zbrinuti i udomljeni. Podršku daje i međunarodna organizacija Network for Animals. Mole se svi da dijele fotografije i priče pasa koji traže dom kako bi pomogli učiniti ih što vidljivijima. Još jako veliki broj pasa treba dom – njih više od 130 na Žarkovici i 92 u privremenim smještajima.

Grad Dubrovnik izjavio je da preuzima odgovornost za sve pse i rješavanje teške situacije na Žarkovici. Ujedno je obavijestio građane da ako zamijete pse koji se samostalno kreću javnim površinama bez skrbnika, o tome obavijeste dežurnog komunalnog redara na broj 099 3882 729. Komunalni redari će čitačem mikročipa utvrditi ima li pas skrbnika te potom poduzeti odgovarajuće mjere uključujući izdavanje kazne. Ako pas nema mikročip, komunalni redar dogovorit će zbrinjavanje psa putem odobrenog skloništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:25