NASTRADAO OKLOP

U pulski akvarij na oporavak došla jedna čančara, vjerojatno ju je ozlijedila kosilica

Trenutno se nalazi u grijanim prostorijama za oporavak i intenzivnu njegu, a propisane su joj svakodnevne terapije
 Akvarij Pula

Premda u oporavilište pulskog akvarija na oporavak obično dolaze morske kornjače, ovog su puta primili jednu koja hoda - kopnom. Riječ je o čančari (Testudo hermanni), koja je ozlijeđena. Njezin je oklop nastradao, a veterinari koji su je pogledali smatraju da je to posljedica nekog ratarskog alata ili kosilice, jer je u blizini mjesta gdje je pronađena poljoprivredno zemljište. Misle da je tamo nastradala, a onda se odvukla dalje od tog mjesta.

- Pregledom je ustanovljeno da je rana na karapaksu stara već nekoliko dana te je temeljito isprana, očišćena, dezinficirana i tretirana antibakterijskom kremom. Trenutno se nalazi u grijanim prostorijama za oporavak i intenzivnu njegu, a propisane su joj svakodnevne terapije - objavili su.

Ova zakonom zaštićena kornjača najčešće stradava u prometu, jer se brani istim principom kao i jež. On se sklupča, ona uvuče u oklop, ali to im ne pomaže. Odrasle čančare nemaju previše prirodnih neprijatelja, jer ih tvrdi oklop štiti, tako da najveći problem predstavljaju ljudi.

- Najčešće mehaničke ozljede čančara uzrokovane su vrtnim alatima, a dolaskom proljeća, počinju se buditi iz zimskog sna pa je potreban veći oprez prilikom uređivanja okoliša - poručuju iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 22:01