‘ŠTENCI KAO ROBA‘

U New Yorku zabranjuju kupnju i prodaju kućnih ljubimaca, neki prodavači očajni

Umjesto toga, kupce se potiče na udomljavanje napuštenih životinja iz skloništa

Ilustracija

 Maria S./Alamy/Alamy/Profimedia

Potpisom njujorške guvernerke Kathy Hochul ovih dana, New York postaje službeno savezna država koja je zabranila kupnju i prodaju mačaka, pasa i kunića u trgovinama za kućne ljubimce. Novi Zakon koji stupa na snagu 2024. godine, dopušta trgovinama za kućne ljubimce da rade sa skloništima kako bi ponudili spašene ili napuštene životinje za udomljavaje Također će zabraniti uzgajivačima prodaju više od devet životinja godišnje.⁠

“Ovo je vrlo velika stvar. New York ima tendenciju da bude veliki kupac i profiter od tzv. tvornica uzgajivača, a mi pokušavamo prekinuti potražnju na maloprodajnoj razini,” rekao je stranim medijima senator Michael Gianaris te dodao da industrija uzgoja štenaca tretira životinje “kao robu” i rekao da “ne postoji trgovina za kućne ljubimce koja time nije pogođena”⁠.

Prije dvije godine i Maryland je zabranio prodaju mačaka i pasa u trgovinama za kućne ljubimce, što je izazvalo protivljenje vlasnika trgovina i uzgajivača koji su tu mjeru osporili na sudu. Godinu dana kasnije i Illinois je trgovinama za kućne ljubimce zabranio prodaju komercijalno uzgojenih štenaca i mačića, piše Green.

U New Yorku, grupe za zaštitu kućnih ljubimaca već dugo traže potpuno zatvaranje objekata koji uzgajaju i prodaju životinje radi zarade, govoreći da se životinje uzgajaju u nehumanim uvjetima prije nego što se pošalju u trgovine.

Ove vijesti nisu baš dobro sjele vlasnicima takvih trgovina. Emilio Ortiz, menadžer u Citipups pet shopu u New Yorku, rekao je da bi novi zakon mogao poslužiti kao svojevrsna smrtna kazna za posao u kojem je radio više od desetljeća.

“Devedeset posto našeg poslovanja je prodaja pasa. Nećemo ovo preživjeti”, rekao je Ortiz, koji zabranu smatra nepravednom prema trgovinama koje rade s odgovornim uzgajivačima. “Zatvaraju dobro poslovanje zajedno s lošim poslovanjima”, zaključio je za strane medije vlasnik trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:01