CRNE BROJKE

U našem se moru izlovljava previše ribe, ali nije samo kod nas takva situacija

Pretjerani izlov obuhvaća 75 posto komercijalnih vrsta u 2018., što je bio pad u odnosu na 88 posto 2012. godine

Ilustracija

 Damir Zurub/Cropix

Pretjerani izlov ribe u Sredozemnom i Crnom moru u padu je u proteklih deset godina, no obuhvaća 73 komercijalne vrste i još je daleko od održivog ribolova, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

U toj zoni u kojoj je jedan aktivni ribar na tisuću stanovnika, vitalno je poboljšati upravljanje ribolovnim resursima, kako za lokalno gospodarstvo tako i za očuvanje bioraznolikosti, piše u izvješću Opće komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM) te UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Dvogodišnje izvješće 2022. objavljeno je uoči 15. UN-ove konferencije Konvencije o bioraznolikosti, nazvane COP15 Bioraznolikost koja počinje u srijedu u Kanadi.

Pritisak pomalo popušta, posebno za vrste obuhvaćene multilateralnim planom upravljanja, no "73 posto komercijalnih vrsta još je pretjerano eksploatirano te iako je sada nešto manji, pritiska ribarstva i dalje je dvostruk u odnosu na ribarstvo koje se smatra održivim", navodi se u izvješću.

U prethodnom izvješću GFMC je naveo da pretjerani izlov obuhvaća 75 posto komercijalnih vrsta u 2018., što je bio pad u odnosu na 88 posto 2012.

Ohrabruje podatak da je "znatno smanjen pretjeran izlov oslića u Mediteranu, kao i romba (oblića) u Crnom moru te lista u Jadranskom moru", navodi se o vrstama obuhvaćenima planovima upravljanja.

Godišnje se u Sredozemnom i Crnom moru ulovi 1.189.200 tona ribe (s izuzetkom tuna) što donosi prihod koji se procjenjuje na 2,9 milijarda dolara. Ta grana obuhvaća "pola milijuna radnih mjesta u cijelom lancu", od čega 194 tisuće izravnih radnih mjesta na samim ribaricama.

Taj je sektor dosegnuo maksimalnu proizvodnju krajem 80-ih i od tada je u padu. Od 2020., zbog posljedica pandemije covid-19, "ribolovni sektor imao je oko 15 posto manje ulova te 19 posto manje prihoda, a broj radnih mjesta pao je za 14 posto", stoji u izvješću.

Nadalje, GFCM upozorava da obalnim područjima prijeti pad sredstava za život zbog starenja radne snage i ukidanja radnih mjesta. U 2020. više od polovice ribara bilo je starije od 40 godina, a samo njih 10 posto bilo je mlađe od 25 godina.

"Plava transformacija" ribarstva, a to znači poštivanje morskih ekosustava "jedini je put koji će zajamčiti da ta grana nastavi proizvoditi hranu i osiguravati sredstva za život sadašnjim i budućim generacijama", kaže Manuel Barange, direktor Uprave za ribarstvo i akvakulturu u FAO-u.

GFMC koji okuplja 23 zemlje, osnovan je 1949. kako bi igrao aktivnu ulogu u očuvanju ribolovnih resursa u međunarodnim vodama Mediterana.

Pod okriljem te organizacije uspostavljene su zone u kojima je ribolov potpuno zabranjen. U Hrvatskoj je primjerice 2017. uspostavljeno područje ograničenog ribolova u Jabučkoj kotlini kao privremen režim, a od 2021. postao je trajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:16